Seulul cere Phenianului să nu mai folosească fără autorizaţie zona industrială comună Kaesong

A.F.
Internaţional / 6 aprilie 2023

Seulul cere Phenianului să nu mai folosească fără autorizaţie zona industrială comună Kaesong

Coreea de Sud avertizează azi că va lua măsurile necesare dacă Phenianul continuă să folosească fără autorizaţie un complex industrial comun din Coreea de Nord, considerat odinioară un simbol al reunificării, conform News.ro.

"Coreea de Nord trebuie să înceteze imediat. Dacă Nordul nu răspunde cererii noastre, vom lua măsurile necesare, pornind de la principiul că a recunoscut că a exploatat acest complex fără autorizaţie", ameninţă Seulul.

Seulul nu precizează însă care sunt aceste "măsuri".

Peste 50.000 de muncitori nord-coreeni lucrau odinioară în complexul industrial Kaesong, fabricând de la ceasuri la haine pentru aproximativ 125 de întreprinderi sud-coreene, care furnizau finanţarea şi echipamentul.

În 2016, Seulul s-a retras din proiect - lansat în urma unui summit intercoreean în 2000 -, ca represalii faţă de un test nuclear şi tiruri de rachetă nord-coreene, argumentând că profiturile de la Kaesong contribuiau la finanţarea provocărilor.

Însă Phenianul a continuat să folosească instalaţiile şi bunurile care aparţin Coreei de Sud fără autorizaţie, acuză joi Ministerul sud-coreean al Unificării.

Biroul de Legătură al Coreei de Sud a trimis joi un aviz prin care cere încetarea activităţilor în complexul industrial, însă Coreea de Nord a refuzat să-l primească, potrivit Seulului.

Acest anunţ intervine la o zi după ce ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a publicat o serie de fotografii în care apare un autobuz sud-coreean care circulă la Phenian.

Autobuzul a fost folosit la transportarea unor angajaţi nord-coreeni la complexul Kaesong înainte ca acesta să fie închis, precizează ministerul.

Această zonă de activitate economică constituia, atunci când a fost deschisă, ultima formă de cooperare economică între cele două Corei, care furniza devize preţioase Nordului sărăcit şi o forţă de muncă ieftină şi înlesniri fiscale acordate întreprinderilor implicate.

Coreea de Nord şi-a intensificat eforturile în domeniul dezvoltării militare şi nucleare după eşecul unui summit în Vietnam, la Hanoi, în 2019, al dictatorului Kim Jong Un şi preşedintelui american de atunci, Donald trump.

În martie, ea a testat, potrivit presei de stat, o "dronă de atac nucleară submarină" şi a procedat la lansatea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

De la începutul lui 2022, autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite avertizează împotriva unui al şaptelea test nuclear nord-coreean.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CINE DĂ AUTORIZAȚIA ?! ...

    1. Cel care a investit acolo, Coreea de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb