Conceptul de Economie circulară este departe de a se fi realizat concret la nivel naţional, iar absenţa regiunilor administrativ-teritoriale în ţara noastră a permis pasarea răspunderii privind colectarea şi reciclarea deşeurilor de la Guvern către teritoriu şi invers, susţine Sever Avram, coordonatorul general al Catedrei Internaţionale Onorifice "Jean BART" pentru Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), informează Agerpres.
"Într-adevăr, până în etapa actuală, deşi au existat studii şi tentative de strategie atât în domeniul dezvoltării durabile, cât şi al economiei circulare, circularitatea este departe de a se fi realizat în mod concret la scară naţională, iar mediul de afaceri, mai ales IMM, a cuplat într-o relativ mică măsură la cerinţele, recomandările şi dezvoltările în domeniu, formulate de Comisia Europeană. Experţii în domeniu evidenţiază de cele mai multe ori grave carenţe legislative, care amână sau blochează închiderea cercului necesar despre care vorbeam. În special, absenţa regiunilor administrativ-teritoriale în România a permis pasarea răspunderii privind colectarea şi reciclarea deşeurilor de la guvern către teritoriu şi invers, măsuri care nu pot fi decise în mod practic de agenţiile de dezvoltare regională ce ţin deocamdată locul regiunilor. În plus, în afara lacunelor cadrului legislativ şi a unui angajament ferm al decidenţilor, practicienii acuză şi lipsa stimulentelor care ar putea facilita, conform Institutului European din România, implementarea economiei circulare, ca de exemplu sprijinirea financiară a proiectelor de investiţii în domeniu, realizarea de achiziţii publice verzi, declanşarea unor proiecte de cercetare orientate către soluţii pragmatice, conştientizarea şi educaţia locuitorilor mai ales din mediul rural etc.", a declarat reprezentantul CIO-SUERD.
În viziunea lui Sever Avram, ţara noastră este încă tributară economiei de tip linear care "păcătuieşte prin faptul că menţine fluxul de materiale utilizate în industrie îndeaproape în raport cu extracţia resurselor prin manufacturizare până la stadiul de locuri pentru depozitarea şi concomitent reciclarea deşeurilor". "Primele demersuri pe plan mondial datează încă din 1966 şi s-au accentuat după ce "Clubul de la Roma" a tras periodic mai multe semnale de alarmă. Totuşi, stadiul actual în care se prezintă şi economia circulară nu este unul pe deplin coalizat şi valorizat", subliniază specialistul.
Catedra Internaţională Onorifică "Jean Bart" (CIO-SUERD) lansează, în această perioadă, în parteneriat cu Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu 'Ernest Lupan' (IRCEM, Cluj Napoca), ce reprezintă DG Mediu - Comisia Europeană în România, primul proiect de mini-MBA, intitulat "Antreprenor - Expert UE în Managementul Economiei Circulare şi Dezvoltării Durabile".
Scopul programului este axat pe pregătirea teoretică şi practică a participanţilor în legătură cu conceptele şi mecanismele-cheie ale domeniului, precum şi cu antrenarea lor inovativă în cadrul unor ateliere de lucru.
Programul "Antreprenor - Expert UE în Managementul Economiei Circulare şi Dezvoltării Durabile" poate fi urmat la distanţă, fiind interconectat cu Grupurile de Lucru ale Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră.
De altfel, membrii acestui Hub se vor reuni, în data de 11 octombrie, la sediul Casei Academiei Române, într-un eveniment de business dedicat stabilirii de noi parteneriate orientate spre finanţări concrete şi soluţii inovative în corelare cu alte clustere şi hub-uri din Europa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2019, 05:30)
Clustere, hub-uri, Avram in circulara din plenara congresului de la Roma....mintea cititorului neavizat de asemenea creiere luminate a devenit un cerc.
Ce gargara au baietii astia destepti ! Desigur ca euroii tipariti proaspat de Draghi trec pe la Clubul ala din Roma....