Deşi PSD a reuşit, cu chiu şi vai, să-şi schimbe Guvernul, scandalul persistă în partid. Provocările directe, fără perdea, la adresa puterii lui Liviu Dragnea par să prindă ceva din curajul sinucigaş al domnului Grindeanu şi devin mai dese. Ultimele semnale sunt trase de doi sociologi "de casă", Alin Teodorescu şi Vasile Dâncu, care avertizează asupra lipsei de viitor politic al actualei conduceri. Este sezon deschis la autoritatea lui Liviu Dragnea, oricine are o nemulţumire poate participa.
Într-un interviu acordat postului Digi24, la emisiunea "În faţa ta", Alin Teodorescu a discutat, în principal, despre feudalizarea PSD în jurul domnului Dragnea. Emisiunea ar trebui să reprezinte material obligatoriu pentru orice student al politicii. Ea prezintă o imagine destul de onestă a PSD-ului, pentru ultimii ani. Domnul Teodorescu nu are nimic de pierdut, nu are ambiţii politice, doar se prezintă drept un soi de cărturar trist al actualei puteri, un aristocrat al erei Iliescu care deplânge unde a ajuns colectiva de feude a partidului.
Alin Teodorescu este sociolog, fost deputat PSD şi preşedinte al Consiliului Fundaţiei Soros timp de şase ani. Este una dintre vocile importante ale partidului, deşi rar mai face declaraţii publice. Prezenţa sa în emisiune poate fi văzută drept o avertizare publică pentru Liviu Dragnea din partea unei facţiuni vechi a PSD-ului. Declaraţiile domnului Teodorescu confirmă faptul că Mihai Tudose, noul premier, nu este unealta preşedintelui PSD, dar şi întregul scenariu legat de intenţiile lui Liviu Dragnea cu privire la legile justiţiei. Este pentru prima dată când un apropiat al PSD, de anvergură, se exprimă astfel în spaţiul public.
Rar şi-a spălat PSD-ul rufele în public, sub lumina reflectoarelor mass-media. În general, mesajele transmise în presă erau punctuale, tactice, pe teme de politică "mică". De la întronarea lui Liviu Dragnea în fruntea partidului, se observă o creştere constantă, punctată în momente de criză cu tone întregi ale rufelor ante-amintite. Se spală de zor.
Într-un cor restrâns, de pe alt palier, Vasile Dâncu, fost vicepremier şi sociolog, avertizează şi el, într-un alt interviu şi ceva mai academic, despre capacitatea administrativă a ţării, despre cum nu se mai implică nimeni în politică. Loviturile directe ale domnului Teodorescu sunt nuanţate de celălalt pesedist. Liviu Dragnea, spune domnul Dâncu, s-ar putea concentra pe alegerile prezidenţiale şi să nu mai caute să fie premier. În Brăila domnului Tudose, s-ar putea spune că declaraţia aceasta este echivalentul unei lovituri peste cap cu un vapor.
Ambii sociologi trădează nemulţumirea maselor pesediste. Realist vorbind, avertismentul lor este acelaşi: Liviu Dragnea conduce PSD-ul într-un mod dictatorial, neprogramatic, fără strategie şi viziune pe termen lung. Este un provincial care nu vede mai departe de tacticile forţate, de judeţ sau feudă. Evenimentele ulterioare celor două interviuri, cu controalele ANAF făcute la sediile RISE Project şi Hotnews, două instituţii de presă nu chiar prietenoase lui Liviu Dragnea, par să indice represalii politice şi confirmă analiza celor doi.
Conform ultimelor sondaje, cu cifrele confirmate inclusiv de Alin Teodorescu, PSD-ul nu a pierdut mai nimic, de la alegerile parlamentare încoace în intenţia de vot. Problema, deci, nu este partidul, în sine. Lupta anticorupţie, demonstraţiile din stradă, schimbarea guvernelor, toate n-au ciupit mai mult de 1% dintr-un partid aflat la guvernare. Şi atunci de unde atât scandal, de unde această incredibilă şi constantă nemulţumire? Pentru că Liviu Dragnea riscă să strice această orânduială. Aceasta este mesajul din partea purtătorilor de cuvânt, cei aplecaţi cu urechea la "poporul" PSD.
După scandalul legat de Sorin Grindeanu, ar părea că declaraţiile celor doi sociologi sunt simple frustrări intelectuale, aruncate în vântul cald al unei veri în care nu se mai întâmplă mare lucru, politic vorbind. În acelaşi timp, ele pot fi analizate ca mârâit al fiarelor din partid care dau roată prăzii politice. Se cere un compromis, nu o rupere; asta dacă domnul Dragnea mai doreşte să vadă susţinere în partid. Se strânge oştire.