"Shell" şi "Eni", acuzate de corupţie în Nigeria

R.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2017

"Shell" şi "Eni", acuzate de corupţie în Nigeria

Autoritatea anticorupţie din Nigeria a lansat, recent, noi acuzaţii împotriva companiilor petroliere "Royal Dutch Shell" Plc şi "Eni" SpA, pretinzând că, în anul 2011, acestea ar fi dat mită 801 milioane de dolari ca să achiziţioneze un zăcământ de petrol offshore.

Cele două companii petroliere majore din Europa ar fi plătit această sumă fostului ministru nigerian al Petrolului, Dan Etete, şi companiei acestuia - "Malabu Oil & Gas" Ltd., în vederea obţinerii licenţei pentru zăcământ, "ceea ce a constituit o ofensă", conform documentelor depuse la Înalta Curte Federală din Abuja.

"Eni îşi susţine poziţia de corectitudine în ceea ce priveşte achiziţia licenţei", a anunţat, vineri, compania italiană, conform Bloomberg. Aceasta a precizat că nu a fost notificată în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse.

Cele mai recente acuzaţii au apărut după ce, în ianuarie, o instanţă din Nigeria a cerut ca "Shell" şi "Eni" să cedeze guvernului, temporar, pe parcursul investigaţiei, controlul licenţei pe care o deţineau împreună.

Achiziţia zăcământului amintit, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a fost făcută fără respectarea legislaţiei nigeriene, conform unui raport lansat în 2013 de unii parlamentari care au recomandat revocarea licenţei. Potrivit estimărilor, zăcământul deţine rezerve de petrol de cel puţin 9 miliarde de barili, care valorează 1 trilion de dolari.

"Eni" a mai informat că o societate de avocatură americană nu a descoperit dovezi care să ateste vreun comportament ilegal şi care să susţină acuzaţiile de corupţie. Oficialii "Shell" nu au făcut declaraţii cu privire la situaţia din Nigeria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb