Miliardarul George Soros şi-a redus cu aproape 40% investiţiile sale în acţiunile companiilor listate în SUA, în primul trimestru din anul curent, cumpărând în schimb o participaţie de 264 de milioane de dolari la cel mai mare producător de aur din lume, "Barrick Gold" Corp., conform Bloomberg.
Agenţia notează că valoarea deţinerilor fondului de investiţii al lui Soros, Soros Fund Management, a scăzut cu 37% în lunile ianuarie-martie 2016, la 3,5 miliarde de dolari.
Soros a cumpărat 1,7% din "Barrick", companie cu sediul în Toronto, ale cărei acţiuni au crescut de peste două ori anul acesta, pe fondul eforturilor de tăiere a costurilor şi reducere a datoriilor. Acţiunile "Barrick" au crescut cu 39% numai din 31 martie până acum.
Soros a mai dezvăluit că deţine opţiuni "call" pentru 1,05 milioane de acţiuni în SPDR Gold Trust, un ETF (exchange-traded fund) care urmăreşte evoluţia preţului aurului.
Miliardarul american, care şi-a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investiţii în piaţă, se orientează către aur în condiţiile în care economia globală este ameninţă de riscuri. Soros a avertizat, nu demult, cu privire la riscurile care vin din partea economiei Chinei, spunând că aceasta îi aminteşte de situaţia de criză ce a afectat Statele Unite în anii 2007-2008, generând recesiune globală.
În astfel de condiţii, plasamentele în aur sunt tot mai căutate. Preţul futures al aurului cu livrare în iunie a urcat cu 0,4% ieri, la ora 10.17, la Comex New York, ajungând la 1.279,80 dolari uncia.
La începutul lunii mai, preţul aurului a trecut de 1.300 de dolari uncia, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală a SUA va încetini ritmul măsurilor de înăsprire a politicii monetare, care au generat deprecierea dolarului.
Conform analiştilor "BNP Paribas" SA, preţul aurului va urca la 1.400 de dolari uncia anul acesta, iar "ABN Amro Group" NV preconizează o cotaţie de 1.370 dolari/uncie.
Soros a vândut o deţinere la "Level 3 Communications" Inc., care valora 173 de milioane de dolari în 31 dcembrie 2015, şi o participaţie la "Dow Chemical" Co., care valora 161 de milioane de dolari. Totodată, investitorul a înstrăinat cotele deţinute la "Endo International" Plc şi "Delta Air Lines" Inc.
•
Preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu 16% în primele trei luni din acest an, avansul trimestrial fiind cel mai mare din 1986 până acum, conform Bloomberg.
•
Indicele Bloomberg care măsoară evoluţia acţiunilor a 14 producători majori de aur din lume s-a dublat anul acesta, după un declin de 76% în intervalul 2011-2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Popa Duica în data de 18.05.2016, 10:56)
"Se duce" azi, maine si ce se vor mai bucura urmasii........
2. Ungurul ce spune!
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2016, 16:07)
Daca sunt de acord cu el este pentru ca sunt ungur si eu ?