Şi dacă Statele Unite nu ar fi existat?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 25 februarie

Sorin Rosca Stanescu

Ce s-ar fi întâmplat cu Europa? Cu Balcanii? Dar cu Orientul Mijlociu? Ce s-ar fi întâmplat cu Africa şi cu alte zone ale lumii? În ce paradigmă s-ar fi plasat geostrategia la nivel global? Sunt întrebări pe care avem datoria să ni le punem. Şi unii, şi alţii. Indiferent dacă suntem anti-americani, pro-americani, anti-ruşi, pro-ruşi, sau pur şi simplu neutri.

În absenţa Statelor Unite, ar fi căzut, la momentul potrivit, odată cu încheierea Primului Război Mondial, cele trei imperii care dominau Europa, Imperiul Habsburgic, Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman? Cum ar fi arătat Europa dacă Statele Unite, cu puterea lor economică absolut colosală, nu ar fi intervenit pentru a reinstaura pacea în Europa în Primul Război Mondial şi ce ar fi urmat dacă Statele Unite şi-ar fi văzut de treabă şi americanii ar fi rămas acasă?

Care ar fi fost soarta Europei şi soarta popoarelor europene dacă Statele Unite nu ar fi intervenit în forţă în cel de-Al Doilea Război Mondial, poziţionându-se hotărât împotriva regimului şi expansionismului hitlerist? Fără uriaşul sprijin logistic, fără colosalele furnituri militare livrate Uniunii Sovietice, oare Rusia ar mai fi supravieţuit Războiului fulger, declanşat împotriva ei de Hitler, după ce fusese pus în aplicarea infamul pact Ribbentrop-Molotov? Dar Marea Britanie? Oare ar mai fi supravieţuit şi nu ar mai fi fost transformată într-un land german? Şi cum ar fi acţionat Japonia dacă Statele Unite nu ar fi înfruntat-o? Ce s-ar fi întâmplat cu China? Ce s-ar fi întâmplat cu întreaga zonă Indo-Pacifică dacă Washingtonul nu ar fi luat decizia istorică de a răspunde provocării de la Pearl Harbor? Cum ar fi arătat planeta, dacă Statele Unite nu ar fi existat sau nu ar fi intervenit decisiv, punând capăt celei mai sângeroase conflagraţii. Pentru a doua oară!

Şi cam cum ar fi arătat Europa Occidentală devastată de război, dacă nu ar fi existat faimosul plan Marshall? Un extrem de generos program de reconstrucţie a Europei de Vest, propus şi Europei de Est, aflată sub ocupaţie sovietică dar refuzat cu cinism de Stalin. Cum s-ar fi desfăşurat cursa înarmărilor şi ce finalitate ar fi avut ea în eventualitatea în care Statele Unite nu ar fi ţinut în gardă Uniunea Sovietică până când aceasta s-a prăbuşit? Suferind, vorba lui Putin, cea mai mare catastrofă geopolitică din istoria ei.

Zilele trecute, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a făcut o afirmaţie extrem de interesantă. Şi anume, că dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, organizaţia teroristă Hamas nu ar fi îndrăznit să atace Israelul. Tot ce se poate! Asemenea corelaţii sunt necesare. Chiar indispensabile pentru înţelegerea istoriei recente. Ce s-ar fi întâmplat dacă Statele Unite nu ar fi decis să susţină Ucraina, atât cât au susţinut-o în războiul ei de apărare. Ce s-ar fi întâmplat altfel cu Ucraina? Ce s-ar fi întâmplat cu Europa devenită sub aspect militar din ce în ce mai fragilă, după ce timp de 30 de ani a supravieţuit pe seama facturilor plătite de Washington pentru a menţine pacea şi echilibrul pe acest continent. Unde s-ar opri Vladimir Putin dacă nu ar exista Statele Unite? Ar fi cucerit, desigur, "vecinătatea apropiată". După care, ar fi existat, fireşte, o altă "vecinătate apropiată". Şi tot aşa. Şi, până la urmă, cum va arăta Europa, dacă nu ne vom trezi la realitate? Dacă nu vom înţelege, nici de această dată, că pentru a garanta pacea trebuie să ne pregătim de război.

După eşecurile din Afganistan şi din Irak, după compromisurile grave din Africa, după războiul politic intern, Statele Unite trec prin cea mai gravă criză de credibilitate din istoria lor. Au acceptat să împartă puterea la nivel global cu China, încercând să facă în aşa fel încât cooperarea celor două superputeri să ia locul confruntării. Este însă evident că, cu tot avansul tehnologic şi militar, Statele Unite nu mai pot lupta singure nici în plan economic şi nici în plan militar cu statele BRICS, conduse de China, dar în care şi Federaţia Rusă joacă un rol important. La fel cum Europa are nevoie de Statele Unite, şi Statele Unite au nevoie de Europa. Dar pentru ca europenii să-şi salveze viitorul, este obligatoriu ca Uniunea Europeană să se reseteze. Să devină cu adevărat o structură eficientă. O structură de putere proactivă, inclusiv în plan militar. Şi pentru ca acest lucru să se întâmple, noi toţi, indiferent de viziunile noastre politice, de credinţele sau prejudecăţile noastre, trebuie să începem prin a ne pune întrebarea din titlul acestui editorial. Ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite nu ar exista?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Desigur asta va tot zic de vreo doi ani inca de la inceputurile razboiului din Ucraina si asta zic inca de acum 30 de ani .Germania nu poate uita .Cine are a o minimala perspectiva asupra vremurilor va intelege tot cum ceea ce acum a devenit realitate este doar a doua parte a unui plan extrem de bine gindit si extrem de bine realizat .Priviti doar faptele lasind in urma fel de fel de teorii conspirationiste .Ce ne spun ele ? Germania si Japonia se pot acum inarma si nuclear .UE si NATOul european isi adauga noi natiuni .Federatia Rusia incepe sa fie parasita .Armenia iese din NATOul reusesc.SUA , in contrapartida cu cumpararea de gaz lichefiat si de armament de ultima generatie ,ofera UE doi ani prin care Ucraina este ajutata si prin care se ofera Europei un ragaz .Acum intreaga povara militara este suportata de UE dupa ce timp de doi ani SUA a fost virful de lance .Ce urmeaza ? Urmeaza inca doi ani in care conflictele vor fi multiplicate Rusia neputind sa faca fata economic si militar la toate aceste conflicte .Tinte din Iran si din Rusia sunt deja lovite ,ca si distrugerea tuturor Organizatiilor Teroriste ,ce amenintau pina mai ieri Occidentul. Scopul este scoaterea Rusiei nu numai din Europa dar si din intreg Orientul mijlociu .

    Asta inseamna dupa cum bine ne dam seama refacerea Imperiului lui Alexandru Machedon si al imperiului Roman .Priviti doar sumele de bani aruncate in joc de catre UE. 600 de miliarde PNRR ce fara doar si poate va continua cu alte sute si sute miliarde .Sute de miliarde fonduri europene .Alte sute de miliarde ce vor veni catre Ucraina dupa deja suta de miliarde aproape cheltuite .Cresterea procentului din PĂIB undfeva spre 2,5 ca prima etapa ceea ce ofera alte sute si sute de miliarde armatelor nou create din europa .Inarmarea nucleara ce va cheltui alte sute de miliarde de euro .Alte imense sume de bani ce vor fi alocate reconstructie teritoriilor deja bombardate la ras din Ucraina si Orientul mijlociu .Nu mai vorbim despre confiscarile de active materiale sii banesti ce reprezinta alte sute de miliarde de euro .Daca unii inca mai cred ca cineva se poate impotrivi acestui flux nemaivazut vreodata da bani (trecutul bata-l vina ca sa nu zic altfel ) aduce si el in Europa miliarde peste miliarde aflate undeva prin lume bine folosite si care au ajuns sa insumeze un profit in timp de triloane de dolari la fel ca si influenta Europei in SUA sau in Orientul mijlociu ne vor arata adevartaa fata a lucrurilor .Acesti bani vor revolutiona omenirea .A treia revolutie industriala este pe cale sa apara . 

    1. cine te-a intrebat de ne tot spui de vreo 30 de ani nu stiu ce ?

      In interviul luat la CNN, D-na Nuland a explicat clar,

      MAJORITATEA AJUTOARELOR BANESTI ptr. Ucraina, 

      ajung/raman in USA, 

      deci este clar cine trage foloase din conflictul rusnac,

      restul propaganda ptr. populatie care plateste "distractia" 

      Ajutoarele sunt parte a unui plan ce contine nu numai partea militara ele avind , in mare masura , si rolul de a ajuta economia Ucrainei si dezvoltarea ei precum si anumite sume ce pot fi folosite ca plati directe in sistemul administrativ ucrainean .Procentul cel mai mare tine de oferta militara ce nu are cum fi platita de catre Ucraina ci de catre SDUA .Intodeauna taxele sunt cele care fac bugetul sau tu ai alta solutie si vrei sa consumi banii doar pentru hirtie igienica ?

      Nu se vede nimic in nivelul de trai... nu mai sta la cersit sa astepti sa iti bage psd bani in buzunar! Educa-te si treci la treaba! O mare parte din banii din PNRR merg, in Romania, in infrastructura, care genereaza locuri de munca si crestere economica. Dar asta nu se vede instant, pt ca nu este ca atunci cand psd iti mai da un ajutor social pt ca stai cu mana intinsa... ue a pierdut suportul cetatenilor... pai mergi tovarase in rusia daca nu iti mai place ue!

    ......analiza facuta in articol privind prezenta si interventiile SUA la toate evenimentele petrecute in perioada postbelica si nu numai...sunt corecte dar din nefericire se uita .........si mai putin se face o analiza ce -ar fi fost daca Hitler cucerea lumea.......s.a.m.d.p......

    Este interesantă istoria imaginară care începe cu întrebarea "ce s-ar fi întâmplat dacă?".

    Așa că întrebările autorului care îndeamnă la meditație sunt binevenite. 

    Ar putea continua cred la fel de interesant cu ceva de genul "Cum ar fi decurs istoria dacă SUA după 1990 ar fi fost echidistante în calitate de unic jandarm mondial și un adevărat adept al păcii?" 

    Asta pentru că americanii au încercat să impună peste tot și prin forță democrația de tip occidental, de fapt interesele lor, iar de această politică s-a cam ales praful. 

    Da, cel mai bun exemplu recent este aderarea Egiptului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite la BRICS. 

    Aceste țări erau parteneri de nădejde ai SUA, dar probabil s-or fi săturat de cizma americană și uite că au trecut sub pulpana chinezească.

    Interesul poartă fesul. 

    Politica Woke pro razboi si pro inarmare, in dispretul cetatenilor cocosati de taxe, plus stricarea premeditata a echilibrului strategic in Europa in folosul industriei de razboi, va inceta in noiembrie!

    Poate spune Meloni de ce a stat IDF ore intregi fara sa actioneze si a lasat Hamas sa faca ce a facut . s-a bagat in seama cu ceva acolo .

    Fără USA ar fi existat Europa cu marile sale culturi și civilizații, asa e cum se vede.

    daca usa nu exista europa tot in evul mediu statea.

    s c c r e t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb