ŞI ÎN 2011 "Hidroelectrica" a vândut direct mai mult de jumătate din energie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2012

"Hidroelectrica" a vândut direct mai mult de jumătate din energie

Mai mult de jumătate din cantitatea de energie vândută anul trecut de "Hidroelectrica" a avut la bază contracte directe cu furnizori privaţi, după cum ne-au spus reprezentanţii companiei, într-un interviu. Potrivit acestora, în 2011 "Hidroelectrica" a vândut direct circa 10.591 GWh electricitate direct către furnizori. Cantitatea totală de energie comercializată anul trecut de companie s-a ridicat la 18.270 GWh.

Reprezentanţii "Hidroelectrica" nu ne-au spus la ce preţuri a fost vândută energia prevăzută în contractele directe şi în ce bază a fost comercializată această cantitate de electricitate.

Până la jumătatea anului trecut, societatea vânduse direct, către furnizori privaţi, 59,9% din electricitatea comercializată în primul semes-tru al lui 2011, după cum ne-au declarat, la vremea respectivă, oficialii companiei. Tot atunci, conducerea "Hidroelectrica" ne-a spus că energia vândută direct în perioada ianuarie-iunie 2011 a fost comercializată în baza contractelor pe termen lung încheiate în anii trecuţi.

Contractele prin care producătorii de energie electrică deţinuţi de stat vând electricitate direct către furnizori sau consumatori, şi nu prin licitaţie pe piaţa reglementată, aşa cum îi obligă un ordin de ministru, sunt încheiate la limita legii.

În principiu, pentru vânzarea directă a electricităţii, este nevoie de obţinerea unei derogări de la Ordinul Ministrului, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Energia vândută netransparent este comercializată prin intermediul unor contracte secrete, sau "confidenţiale", după cum afirmă producătorii de energie, refuzând să ofere detalii cu privire la numele furnizorilor privaţi sau la preţul de vânzare a energiei în afara pieţei reglementate.

Cu toate acestea, Fondul Proprietatea (FP) a publicat, anul trecut, rapoartele celor mai importante companii la care deţine acţiuni, printre care se află şi "Hidroelectrica". Potrivit datelor din raportul pe 2010 al societăţii "Hidroelectrica", publicat pe site-ul FP, reiese că, în acel an, compania a vândut prin contracte directe încheiate cu marii consumatori şi furnizorii de energie electrică pes-te 66% din toată electricitatea livrată de-a lungul anului, la un preţ mult mai mic decât ar fi putut obţine dacă şi-ar fi vândut electricitatea prin intermediul OPCOM. Clienţii direcţi ai "Hidroelectrica", în 2010, au fost "Alro" Slatina (ALR), "Luxten Ligh-ting", "Energy Holding", "Europec", "Electromagnetica", "Electrocarbon", "ArcelorMittal Galaţi", "Alpiq Romindustries", "Alpiq Rom-energie", EFT România, "Electrica", "Salrom", CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Producătorul de aluminiu "Alro" Slatina, controlat de grupul rus "Vimetco", este de acord să desecretizeze contractul de achiziţie a electricităţii de la "Hidroelectrica", dar va fi dezavantajat în raport cu competitorii, a declarat, recent, Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al companiei: "Am fi de acord să desecretizăm contractul cu < Hidroelectrica >, dar nu să-l punem pe internet. Noi suntem într-o piaţă concurenţială a producătorilor de aluminiu. Nu există nicăieri aceas-tă practică de a pune pe Internet contracte comerciale. Asemenea devoalare ne va impacta. Întrebarea este cine va plăti daunele? Am transmis contractul cu Hidroelectrica tuturor autorităţilor române şi internaţionale care au dorit să-l vadă, inclusiv Comisiei Europene. Suntem dispuşi să-l furnizăm şi FMI".

"Hidroelectrica" se află în faza finală de negociere, în vederea creşterii preţurilor de livrare cu 20%-25%, cu societăţile cu care a încheiat contracte directe de vânzare a energiei electrice, potrivit lui Dragoş Zachia, directorul general al companiei. Domnia sa a declarat, în acest an, că majorările vor fi aplicate doar furnizorilor de electricitate, cu care au agreat că preţurile crescute, care vor ajunge la o medie de 160 de lei pe MWh, urmează să fie aplicate retroactiv, de la 1 ianuarie 2012. De asemenea, "Hidroelectrica" negociază cu aceste companii reducerea cantităţilor cu 10%-20%. După reducerea cantităţilor de energie către furnizorii cu care "Hidroelectrica" are contracte directe, în cazul în care va fi disponibilizată energie, aceasta va fi tranzacţionată pe bursă. Reprezentanţii producătorului de energie electrică din surse hidro au cerut şi micşorarea perioadelor pentru care au fost încheiate contractele, însă partenerii de negocieri au refuzat din start acest lucru.

Conducerea "Alro" a precizat că este flexibilă în privinţa renegocierii preţului energiei de la "Hidroelectrica", dar mai puţin faţă de reducerea cantităţilor de electricitate: "Profilul < Alro > nu permite reducerea cantităţilor de energie. Orice reducere a cantităţii de energie duce la scăderea producţiei. Cred că trebuie să diferenţiem consumatorii industriali de ceilalţi. Consumatorii industriali, prin modul lor de organizare, au alt profil. Nu vrem tratament diferenţiat. Energia pentru noi este materie primă. Suntem dispuşi la renegocierea preţului şi asumarea mai multor riscuri".

De altfel, companiile care au contracte directe de achiziţie a electricităţii de la "Hidroelectrica" au acceptat creşterea preţurilor, majoritatea fiind de acord şi cu reducerea cu 10-20% a cantităţilor, precum şi cu diminuarea duratei acordurilor, potrivit unor surse implicate în negocieri, citate de Mediafax.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost cerute autorităţilor române de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Termenul stabilit de FMI a fost 15 februarie, însă autorităţile nu au finalizat discuţiile până la acea dată.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de "Hidroelectrica" începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018.

Anul trecut, companiile "Salrom", CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar "Luxten" a renunţat la acordul cu "Hidroelectrica" din motive de imagine.

Conducerea "Hidroelectrica" ne-a spus că, prin comercializarea energiei pe baza contractelor bilaterale, care includ furnizori licenţiaţi, consumatori indus-triali ("AlroSlatina", "Arcelor Mittal", "Elsid" SA, "Electrocarbon" SA etc.) au fost asigurate veniturile necesare pentru derularea activităţii companiei - respectarea programelor de uzinare convenite cu Administraţia Naţională Apele Române (ANAR); asigurarea serviciilor de sistem necesare funcţionarii în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional (SEN); asigurarea rezervei de putere solicitate de CN "Transelectrica" SA, în condiţii de profitabilitate economică.

Din totalul cantităţii de electricitate vândute în 2011, circa 21% a fost comercializată pe piaţa reglementată, aproximativ 1% din energie fiind vândută pe PZU şi în jur de 9,5% - pe PCCB.

Reprezentanţii "Hidroelectrica" ne-au spus că, în acest an, preţul energiei electrice este influenţat de evoluţia preţului gazelor şi a cărbunelui, de producţia parcurilor eoliene şi de evoluţia consumului, atât pe plan intern, cât şi la nivel European.

"Hidroelectrica" se află în faza finală de negociere, în vederea creşterii preţurilor de livrare cu 20%-25%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb