19 ani, 11 luni şi 6 zile. Sună a nume de film. De altfel, e inspirat dintr-unul, al cărui titlu ne-am permis să-l parafrazăm (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile - Cristian Mungiu). Aşadar, ce înseamnă acest titlu? Nimic mai simplu: este povestea pieţei de instrumente financiare derivate din România. Începută la Bursa din Sibiu în data de 11 iulie 1997, când aceasta a devenit prima bursă la termen din România, schimbându-şi obiectul de activitate dintr-o bursă de mărfuri (înfiinţată în decembrie 1994), într-o bursă futures. Un domeniu de o noutate absolută în peisajul pieţei de capital autohtone. Istoria acestor ani este greu de povestit doar în câteva rânduri. E o poveste care trece de la romantismul tranzacţiilor prin strigare în ring, la platforme de tranzacţionare online, trece prin produse lansate în premieră, prin hăţişuri legislative, suişuri şi coborâşuri. Şi mai este ceva. O poveste despre oameni. Oameni care au adus "viitorul" în piaţa de capital din România. De la fondatorul bursei, Teodor Ancuţa, continuând cu mentorul care a adus know-how-ul derivatelor pe model american, Thomas Curtean, şi cu toţi ceilalţi din echipă, entuziaşti şi tineri, care au făcut dintr-un vis o realitate funcţională. Lista e prea lungă pentru a o reda aici. Dar fiecare dintre cei implicaţi a contribuit la "producţia" acestui film: peste 70.000 de contracte futures în primul an de existenţă. Apoi, creştere treptată, până la apogeul din anii 2006-2011, când statistica ne arată cifre de ordinul milioanelor de contracte (4,3 milioane în 2006). Dar un film bun e făcut de regizori şi actori. Iar schimbarea de distribuţie a micşorat rapid audienţele. Din 2012. Epigoni. O altă poveste, cu altfel de oameni. Se vor recunoaşte printre rânduri. Spaţiul din ziar e preţios. Epigonii nu merită mai multe idei.
Şi iată-ne aici. În prezent. 16 iunie 2017. Ultima zi de tranzacţionare pe piaţa Sibex. Cu 205 poziţii futures închise pe Dow Jones şi un preţ de cotare de 21.371 de puncte. Şi atât. Bursa sibiană fuzionează prin absorbţie cu BVB. Rămâne speranţa că, acolo, va renaşte o piaţă de instrumente financiare derivate funcţională. Fără epigoni. Cu o distribuţie corectă.
"19 ani, 11 luni şi 6 zile". Un film care a început ca unul romantic, a devenit pe parcurs unul de acţiune şi apoi s-a transformat într-o dramă. Din păcate fără happy-end.
1. Pentru Decebal
(mesaj trimis de Ioana în data de 19.06.2017, 09:26)
Frumos scris! Se poate citi printre randuri regretul tau si probabil al echipei din care ai facut parte pentru ceea ce se intampla acum cu Sibex. Eu va felicit pentru tot ce ati facut la un moment dat pentru bursa.
1.1. Multumesc (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Decebal în data de 19.06.2017, 09:45)
Multumesc Ioana. Au fost vremuri frumoase si o echipa la fel, incluzandu-va aici si pe voi!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2017, 10:05)
adio, sibex, a fost frumos, toti eram tineri, dar asa e in piata...ar fi fost prea frumos, zicea un titlu...