SIBEX 19 August - Zi de scadenţă pentru DEOIL_LSC, pentru septembrie

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 august 2014

Pe fondul diminuării tensiunilor geopolitice şi a datelor încurajatoare privind piaţa imobiliară americană, tranzacţiile pe indicele Dow Jones cu scadenţa SEP14 au condus la aprecierea cotaţiei în debutul şedinţei, la 16.831 puncte. Potrivit datelor de la ora 17.00, cotaţia DEDJIA SEP 14 a ajuns la 16.849 puncte, în creştere cu 52 puncte faţă de sesiunea anterioară. Poziţia de lider în topul lichidităţii o ocupă DEDJIA cu o pondere de peste 52% din volumul total tranzacţionat în şedinţa de marţi.

În ceea ce priveşte segmentul derivatelor valutare, pe parcursul şedinţei din 19 august au fost publicate date cu importanţă ridicată privind economia Marii Britanii şi cea americană. Astfel, indicele preţurilor de consum în Marea Britanie aferent lunii iulie, UK CPI (YoY, JUL), publicat la ora 11.30, a scăzut la 1.6 %. Coroborat cu valorile indicatorilor asociaţi, acest nivel reflectă o diminuare accentuată a inflaţiei, peste cea anticipată, nivelul previzionat de economişti fiind de 1.8%. Cotaţiile bid/ask plasate de Market Maker pentru contractul GBP/USD_RON SEP14 au înregistrat în acest context o scădere mai mare de -0.5 %.

Indicele preţurilor de consum al SUA, USD CPI (YoY, JUL), publicat la 15.30, a fost identic cu valoarea previzionată de 2%, sub nivelul lunii precedente cu 0.1%. Contractul futures EUR/USD_RON SEP14 s-a tranzacţionat ulterior publicării informaţiilor statistice la 1.3325, preţ diminuat cu 25 puncte.

Contractele futures SIBGOLD AUG14 s-au situat pe locul al treilea după volumul de tranzacţionare, pe fondul unei volatilităţi diminuate, preţul de cotare la ora 17.00 fiind de 1300,9 $/uncie.

Derivatele cu scadenţa SEP14 având ca activ suport acţiuni SIF3 (SIF Transilvania), SIF4 (SIF Muntenia) şi SIF5 (SIF Oltenia) s-au depreciat, urmând tendinţa BET-FI care a scăzut cu peste 1%.

În ceea ce priveşte contractul futures DEOIL_LSC, scadenţa SEPTEMBRIE 14, data de 19 august a reprezentat ultima zi de tranzacţionare. La ora 17.00, investitorii au negociat un preţ de cotare de 96,21 $/baril, cotaţia pentru DEOIL_LSC SEP14 înregistrând o creştere de 0, 1353% faţă de şedinţa anterioară. Preţul de închidere la scadenţă urmează a fi comunicat înainte de deschiderea şedinţei din 20 august, fiind egal cu valoarea preţului de cotare (settlement price) a contractului futures E-mini Light Sweet Crude Oil pentru aceeaşi scadenţă, publicat de Chicago Mercantile Exchange.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb