SIBEX Aurul, în vizorul speculatorilor futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2016

După jumătate din şedinţa de marţi, piaţa futures de la Sibiu se situa într-o poziţie mult mai bună faţă de şedinţa anterioară, când s-au consemnat doar 6 contracte. Conform datelor de la ora 17.00 se înregistrau deja 40 de contracte futures, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la peste 50.000 lei. Toate contractele erau realizate pe acelaşi produs, anume derivatul pe preţul aurului. Scadenţa vizată de participanţi a fost cea din aprilie, identificată prin simbolul GOLD 16D. Uncia a început ziua la un preţ de referinţă (1) de 1271,2 dolari şi, iniţial, jucătorii au estimat aprecieri de până la 3,3 USD, pentru ca apoi cotaţia să coboare cu 5,2 USD faţă de "start of day price", la 1266 USD. "Este deja pentru a doua oară în martie când avem tranzacţii cu derivatul pe aur şi, chiar dacă acestea sunt modeste cantitativ, faptul poate indica existenţa unui interes latent pentru acest gen de speculaţii, cu atât mai mult cu cât, pe plan extern, investitorii în aur se află pe cel mai lung traseu de cumpărare din ultimii cinci ani, situaţie care a împins preţurile pe creşteri destul de bune, la niveluri atractive pentru eventualii vânzători", a explicat un broker.

În ceea ce priveşte derivatul pe Dow Jones, acesta era în continuare ignorat de puţinii participanţi la piaţă, situaţie valabilă şi pentru derivatele valutare. Pe scadenţa iunie, numărul poziţiilor deschise pe Dow Jones era de 51, de altfel cel mai ridicat dintre toate produsele de pe piaţă, dar jucătorii nu găseau un punct comun de interes, diferenţa dintre cerere şi ofertă fiind, la ora 17.00, de 28 de puncte. În SUA, evoluţia de la deschiderea NYSE era una negativă, după ce noile date din China au readus temerile cu privire la o încetinire a economiei globale.

Se mai tranzacţiona timid şi pe ATS-ul administrat de bursa sibiană, unde se înregistrau schimburi cu 341 de acţiuni Remat Maramureş. Cotaţia REMM staţiona la 17 lei/titlu.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb