SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones a atins un nivel record

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 mai 2014

Speculatorii de pe piaţa Sibex au fost optimişti în prima jumătate a şedinţei de la debutul săptămânii, cotaţiile derivatelor "înverzind" în urma pariurilor realizate. Optimismul nu a fost însă dublat şi de o lichiditate pe măsură, aprecierile fiind privite cu destulă reticenţă de participanţi. Ca urmare, după mai bine de şapte ore de la "clopoţelul de deschidere", volumul înregistrat era de numai 229 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa la 3,13 milioane lei. Aprecierile de pe piaţa sibiană erau rezultatul influenţei de pe pieţele externe, bursele europene înregistrând creşteri care au dus acţiunile către cele mai bune valori din şase ani după ce companiile miniere au avansat, iar Sky Deutschland AG a înregistrat un "raliu" după ce British Sky Broadcasting Group Plc a declarat, conform Bloomberg, că se află în discuţii pentru a cumpăra compania. Şi pe piaţa americană acţiunile se apreciau, împingând indicele Dow Jones Industrial Average către un maxim istoric, pe fondul semnalelor de întărire a economiei. În acest context, şi cotaţia futures de la Sibiu a Dow Jones a atins un maxim istoric, ajungând la 16.664 de puncte pe scadenţa iunie, cu puţin înaintea orei 17.00. La ora 17.30 numărul contractelor DEDJIA_RON iunie era de 108 Iar cotaţia valora 16.630 de puncte, în urcare cu 96 de puncte. "Aprecierea la valoare record a Dow Jones a adus cu sine mai multă prudenţă decât exuberanţă, speculatorii temându-se de o eventuală scădere agresivă după acest < boom >. De aceea ei aşteaptă semnale privind resursele de creştere sau dimpotrivă privind elementele ce ar putea aduce corecţia, astfel justificându-se volumul redus", a explicat un broker.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 46 pe scadenţa iunie şi 15 pe scadenţa septembrie. După scăderile de săptămâna trecută, moneda unică se aprecia timid. Pentru scadenţa din vară euro creştea cu 0,06% faţă de dolar şi era cotată la 1,37680 USD, iar în raport cu termenul din toamnă se observa o apreciere de 0,09% şi o cotaţie de 1,37640 dolari. Pe pieţele valutare externe moneda comună s-a tranzacţionat aproape de minimul dintr-o lună în raport cu dolarul.

Pe sectorul futures al aurului se observau doar 20 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie. Preţul unciei creştea cu 10,3 dolari, cotaţia valorând 1299 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb