SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones pare că a intrat în zodia scăderilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iulie 2014

După ce şedinţa de miercuri a fost cea mai bună din ultimele două săptămâni la Sibex, prima parte a zilei de joi a confirmat faptul că speculatorii s-au reapropiat uşor de piaţa derivatelor, atraşi de mişcările de preţ care se profilează în special pe Dow Jones. Ca urmare, datatele de la ora 16.45 indicau o lichiditate de 731 contracte, nivel mulţumitor pentru doar o jumătate de zi şi cu un bun potenţial de creştere pentru a doua parte a sesiunii. Valoarea tranzacţiilor era de 11,4 milioane lei. Cu excepţia aurului, cotaţiilor celorlalte produse derivate tranzacţionate se depreciau.

Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 580 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Vânzătorii speculau scăderea agresivă a Dow Jones, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa mamă din SUA, unde valorile futures ale indicilor reprezentativi se depreciau. Motivul principal al pesimismului era reprezentat de semnele de "stres financiar" din Portugalia, care au alimentat îngrijorarea privind datoriile suverane din Europa. La Sibex, conform datelor de la ora 16.45, cotaţia futures a Dow Jones pierdea145 de puncte, şi era estimată la 16.765 de puncte.

Comparativ cu ultimele şedinţe, speculatorii păreau mai interesaţi şi de evoluţia cursului euro/ dolar. Numărul contractelor EUR/USD_RON era de aproape 100 pe scadenţa septembrie. Jucătorii înclinau balanţa către moneda americană, aceasta înregistrând creşteri faţă de euro. Moneda unică se deprecia cu 0,21% şi valora 1,36100 USD.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se realizau speculaţii cu preţul aurului. Până la ora 16.45, au fost încheiate 30 de contracte SIBGOLD_RON şi 13 contracte SIBGOLD. Uncia scădea cu 13,7 dolari pentru ambele simboluri pe scadenţa august, valorând 1343,3 respectiv 1343,1 dolari.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era redus, în pofida unor deprecieri sănătoase. Puţinele tranzacţii au vizat în special scadenţa decembrie. Astfel, pentru simbolul DESIF5 decembrie numărul contractelor era de numai 7 iar cotaţia scădea cu 2,03%, la 1,9030 lei/acţiune. Se mai tranzacţiona şi contractul DESIF4 decembrie, o acţiune fiind estimată la 0,8585 lei, în minus cu 3,17%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb