La Bursa din Sibiu, ultima şedinţă a săptămânii trecute a menţinut interesul speculativ la nivel bun. La închidere, numărul contractelor a fost de 1.544, cu o valoare de peste 21 de milioane de lei. De altfel, acest total a fost cel mai bun din întreaga săptămână. Şedinţa de vineri a fost totodată una de scadenţă pentru participanţii cu poziţii deschise pe scadenţa martie pe contractele ce au ca activ suport derivate pe acţiuni, res-pectiv pe contractul pe indicele Dow Jones Industrial Average şi perechile valutare euro/leu şi dolar/leu. Tranzacţiile pe scadenţa martie cu derivate pe cursurile de schimb euro/leu şi dolar/leu s-au putut efectua până la 12.45, cele derivate pe Dow Jones - până la ora 15.25, iar cele cu derivate pe acţiuni - până la ora 16.00. Pentru restul scadenţelor, investitorii au tranzacţionat după program normal, pentru toate produsele. Sâmbătă, Casa Română de Compensaţie a închis aproape 3.600 de poziţii futures pe instrumentele care au avut vineri ziua de scadenţă, rezultând în jurul a 1.800 de contracte futures. Acestea s-au adăugat la contracte încheiate pe piaţă, astfel că lichiditatea totală a ultimei şedinţe a depăşit 3.300 de contracte. Pentru toată săptămâna, volumul a fost de circa 7.000 de contracte.
Derivatul pe Dow Jones s-a menţinut şi vineri cel mai lichid produs, cu 970 de contracte. Participanţii şi-au împărţit interesul între scadenţele martie şi iunie. Pentru martie, ei au încheiat 445 de contracte, iar ultima tranzacţie s-a realizat la o valoare de 14.452 de puncte. Preţul de închidere la scadenţă a fost de 14.493,83 puncte. Pentru iunie, numărul contractelor a fost de 525. Cotaţia indicelui a crescut cu 14 puncte, la 14.432 de puncte.
În sectorul derivatelor pe valute, numărul poziţiilor rămase deschise pe produsul euro/leu martie a fost de 490. Preţul de închidere la scadenţă a fost de 4,3940 lei pentru moneda comună. Tot pe acelaşi segment de piaţă, dar pentru derivatul care urmăreşte cursul euro/dolar, numărul de contracte încheiate pe scadenţa iunie a fost de 488. Moneda unică europeană a încheiat ziua cu un avans de 0,5%, fiind cotată la 1,3080 USD. S-a tranzacţionat şi perechea euro/yen japonez, pe scadenţa iunie, numărul contractelor fiind de numai 8. Euro a fost estimat la 124,79 yeni, în scădere cu 0,17%.
Pe piaţa derivatelor pe mărfuri lichiditatea a fost redusă, cu 23 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa aprilie. Cotaţia unciei a crescut cu 2 dolari, la 1590,8 USD.