SIBEX Dolarul, susţinut de politica FED şi datele economice din SUA

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 iulie 2015

La Sibex, după prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, se observau tranzacţii atât pe segmentul tradiţional al bursei sibiene - piaţa futures, cât şi pe piaţa spot, lansată în 2010. În cadrul acesteia din urmă se observau 364 de acţiuni Prodplast Imobiliare, transferate din două tranzacţii. Conform datelor de la ora 16.30, o acţiune PPLI era cotată la 5,68 lei.

Pe segmentul derivatelor, prima parte a sesiunii de joi a fost una mai bună comparativ cu ziua anterioară, volumul consemnat după şase ore şi jumătate de la deschidere fiind de 50 de contracte, cu o valoare de 614.258 lei, totaluri peste rezultatul consemnat la finalul zilei de miercuri.Derivatul pe cursul euro/dolar şi derivatul pe indicele Dow Jones erau singurele produse tranzacţionate, speculaţiile fiind realizate pe scadenţa septembrie.

Simbolul EUUSR 15I, care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa septembrie totaliza 40 de contracte, iar moneda unică era estimată la 1,0939 dolari. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,1038 USD, euro pierdea 0,89%. Implicit, moneda europeană se deprecia şi faţă de cotaţia de la închiderea zilei precedente, coborând cu 0,75%. Dolarul a crescut încă de ieri pe pieţele externe, ca reacţie la declaraţiile Băncii Centrale Americane privind politica monetară, care au sugerat că aceasta este pe cale să crească dobânda de referinţă în acest an. FED a precizat că a observat creşteri solide pe piaţa muncii şi îşi menţine viziunea că economia creşte moderat, iar perspeciva asupra riscurilor este "aproape echilibrată".

Derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa iunie totaliza 10 contracte, iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 17.616 de puncte, în scădere cu 186 de puncte faţă de "start of day price" (1), calculat de ATHEXClear la 17.802 puncte. Raportat la închiderea de miercuri cotaţia se deprecia cu doar 7 puncte. Astfel, evoluţia se anunţa una interesantă pentru partea secundă a zilei, în condiţiile în care datele furnizate de Departamentul de Comerţ al SUA au indicat o accelerare a creşterii economice în trimestrul doi al anului, produsul intern brut crescând cu o rată anualizată de 2,3%. Mai mult, şi PIB-ul SUA pe primul trimestru a fost revizuit pozitiv, de la o scădere 0,2% la o creştere de 0,6% iar cererile de ajutor de şomaj, deşi în uşoară urcare, rămân în apropiere de cel mai redus nivel din 1973 încoace. În aceste condiţii, participanţii ar trebui să stea cu ochii pe piaţa americană şi să crească nivelul de implicare la Sibex. (S.N.)

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb