SIBEX După trei luni de creştere, lichiditatea derivatelor s-a redus în iulie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2016

. Cea de-a şaptea lună a anului a strâns doar 1.020 de contracte futures, cu 24,27% sub nivelul din iunie. Rezultatul a fost totodată cu circa 16% mai slab comparativ cu luna iulie a anului precedent. Situaţia a fost generată de reducerea implicării participanţilor care nu au reuşit în nicio sesiune să genereze un volum peste 100 de contracte, cea mai bună sesiune consemnâ-n-du-se în 27.07, când au fost realizate 86 de contracte. Nici pe piaţa spot administrată de operatorul sibian lucrurile nu au stat mai bine, iulie încheindu-se cu un total derizoriu, de numai 3.450 de acţiuni schimbate pe piaţa ATS.

În ceea ce priveşte produsele, cel mai tranzacţionat a fost derivatul pe Dow Jones, cu 444 de contracte, reprezentând 43,53% din total. DEDJIA a fost propulsat în această poziţie de rezultatul din ultima sesiune (n.r. - 29.07), când a totalizat 36 de contracte pe scadenţa septembrie, încheiate pe fondul uni scăderi de 154 de puncte faţă de "start of day price"[1], la 18.354 de puncte. Pe locul secund în ierarhia lunii, la o diferenţă infimă de lider, s-a poziţionat derivatul pe aur, cu 442 de contracte (43,33% din volumul lunii). După ce a deţinut prima poziţie în topul lunar în majoritatea timpului, aurul a pierdut locul întâi în contextul în care nu a fost tranzacţionat în ultima şedinţă, fiind ignorat de jucători. Pe locul trei s-a poziţionat derivatul pe cursul euro/dolar, cu 119 contracte (11,67% din total). În ultima sesiune a săptămâ-nii trecute, acesta a generat 18 contracte pe scadenţa septembrie şi 8 pe scadenţa decembrie. Pe termenul scurt, euro a fost cotat la 1,1175 dolari, după o apreciere de 0,17% raportat la cotaţia de referinţă de la deschidere, în timp ce pentru finalul anului moneda unică a fost estimată la 1,1215 USD, cu numai 0,09% sub "start of day price". Ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii a adus 63 de contracte cu o valoare de aproape un milion de lei.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb