SIBEX Euro, la minimul din ultimii patru ani faţă de dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 septembrie 2014

După ce miercuri s-a consemnat cel mai bun volum din ultimele 11 şedinţe cu aproape 1500 de contracte futures, în primele ore ale zilei de joi 25.09 speculatorii de la Sibex nu şi-au menţinut interesul la acelaşi nivel, astfel că prima jumătate a sesiunii a fost mai degrabă anostă. Ritmul a început însă să crească după deschiderea de la NYSE, odată cu accentuarea scăderii cotaţiei Dow Jones. Prin urmare, volumul consemnat la ora 17.20 era de 539 de contracte cu o valoare echivalentă a 8,34 milioane lei, posibilitatea unei şedinţe cu o lichiditate destul de bună conturându-se din nou.

Dintre simbolurile aflate la dispoziţia jucătorilor s-a detaşat acelaşi grup de derivate externe format din indicele Dow Jones, cursul euro/dolar, aur şi petrol. Pentru derivatul pe indicele Dow Jones se înregistrau 424 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui se deprecia agresiv, cu 141 de puncte, la 16.099 puncte. "Volumul bun de miercuri s-a datorat creşterii ample a Dow Jones. Apoi, odată cu ajungerea la o cotaţie ce a depăşit destul de consistent pragul de 17.000, jucătorii nu au mai avut aceeaşi disponibilitate pentru a plasa pariuri pe cumpărare şi în primele ore ale şedinţei de joi, preferând prudenţa, de altfel justificată prin evoluţia descendentă din prima parte a zilei, confirmată şi accentuată de ştirile din SUA" a declarat un broker. Pe Wall-Street, începutul şedinţei sugera o depreciere amplă pentru cel mai mediatizat indice din lume, în contextul în care investitorii evaluau datele economice pentru a obţine indicii pentru momentul în care FED va creşte dobânda de referinţă.

Pe piaţa derivatelor valutare de la Sibex jucătorii pariau pe scăderea cotaţiei futures a euro faţă de dolar, pe un volum redus, de numai 38 de contracte pe scadenţa decembrie. Pe plan extern, valoarea dolarului a ajuns la cel mai bun nivel în raport cu euro din noiembrie 2012 încoace, pe fondul speculaţiilor că datele economice de mâine (n.r. - azi) ar putea indica o accelerare a creşterii economice a SUA şi o îmbunătăţire a încrederii consumatorilor. La Sibex euro era cotat la 1,27450 dolari, în scădere cu 0,45%.

Speculaţiile cu preţul petrolului realizate în prima jumătate a zilei au avut ca rezultat 47 de contracte pe scadenţa noiembrie. Barilul era estimat la 93,11 USD, preţ în creştere cu doar 0,02%. Nici pe aur nu se înregistrau speculaţii consistente. Simbolul SIBGOLD_RON octombrie era cotat la 1216,5 dolari/uncie, în scădere cu 2,9 USD iar numărul contractelor era de 15.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb