SIBEX Februarie: criză de interes pe derivate, dar speranţe pe ATS

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2016

La Sibex, pe segmentul derivatelor, ultima zi din februarie era, după prima sa jumătate, o candidată la titlul de cea mai slabă sesiune a lunii. Datele de la ora 17.30 indicau doar 3 contracte futures, încheiate pe derivatul care urmăreşte perechea euro/dolar: unul scadenţa martie şi două pentru scadenţa iunie. Pentru martie euro era cotat la 1,0918 USD, preţ în minus cu 0,16% faţă de "start of day price"(1) (1.0936 USD). Pentru iunie moneda unică valora 1,0920 USD, în minus cu 0,93% raportat la "start of day price" (1,1023 USD).

În schimb, pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operator, situaţia era diametral opusă, şedinţa fiind cea mai bună din februarie, datorită schimburilor cu 115.216 acţiuni(2). Cele mai multe dintre acestea, mai exact 114.500 reprezentau numărul acţiunilor Sigstrat transferate din 7 tranzacţii, toate la o cotaţie de 0,20 lei/titlu, preţ în staţionare. Restul de 716 acţiuni reprezentau schimburi cu acţiunile Confecţii Vaslui (700 titluri) şi Remat Maramureş (doar 16 titluri). Acţiunea COVB staţiona la 0,11 lei, iar acţiunea REMM valora 17 lei, după o scădere de 5,5%.

Conform datelor preliminare, la care urmau să se adauge şi contractele realizate în partea secundă a şedinţei, rezultatul din luna februarie 2016 de pe piaţa futures administrată de Sibex era un eşec, volumul total abia depăşind 600 de contracte. Dintre acestea 212 au fost încheiate în primele trei şedinţe ale lunii, când se părea că interesul speculativ e în creştere, dar evoluţia ulterioară a spulberat aceste speranţe. Comparativ cu luna ianuarie, lichiditatea este în scădere cu circa 26%.

Pe ATS, evoluţia de-a lungul lunii februarie a alternat şedinţele bune şi mai puţin bune, iar schimburile cu acţiunile diferitelor companii tranzacţionate au ajuns la peste 216.000 de titluri. Comparativ cu volumul din ianuarie de pe acest segment al pieţei, s-a înregistrat o creştere de circa 63%.

În concluzie, februarie a adâncit criza de lichiditate de pe segmentul futures dar a menţinut speranţele pentru creşterea implicării pe piaţa spot a bursei sibiene.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb