La Sibex, după jumătate din cea de-a treia şedinţă din luna august se contura o nouă zi slabă, cu volume mici pe piaţa futures. Conform datelor de la ora 17.20 se înregistrau doar 25 de contracte iar valoarea aferentă acestora era de 88.658 lei. Singurele produse tranzacţionate erau derivatul pe cursul euro/dolar, derivatul pe preţul aurului şi cel pe preţul petrolului. Derivatul pe indicele Dow Jones lipsea din peisaj, fiind ignorat de participanţi, aceasta fiind una din cauzele volumului modest.
Derivatul pe preţul unciei de aur era cel mai prezent în joc, simbolul GOLD 16H, care defineşte scadenţa august, totalizând 18 contracte pe scadenţa august. Pentru acest produs grecii de la ATHEXClear au stabilit o cotaţie de referinţă (start of day price)[1] de 1360 dolari. După mai bine de şapte ore de la deschidere cotaţia futures de la Sibiu a aurului pierduse 4,5 dolari, ajungând la 1355,5 USD/uncie. Raportat la închiderea din sesiunea anterioară metalul nobil se deprecia cu 4,4 dolari.
Pentru simbolul EUUSR 16I, se consemnau 5 contracte iar cotaţia monedei unice europene era estimată la 1,1250 USD, cu 1,09 % mai puţin decât valoarea stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei (1,1374 USD).
Derivatul pe preţul petrolului era prezent prin cele două contracte realizate pe scadenţa de luna viitoare. Cotaţia acestuia se aprecia cu 0,15 USD faţă de "start of day price" (39.55 USD) şi se situa la 39,70 USD, dar pierdea 0,68 USD faţă de nivelul de la închiderea de marţi.
Pe segmentul de piaţă spot[2] administrat de Sibex se înregistraseră 4 tranzacţii însumând 1200 de acţiuni Remat Maramureş. Cotaţia REMM creştea cu 11,11%, la 20 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.20
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
[2]Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.