SIBEX Interesul pentru derivate, în continuare foarte redus

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2015

După ce miercuri Sibex a scris o pagină ruşinoasă în istoria instituţiei, cu un volum de numai 8 contracte futures, la jumătatea şedinţei de joi semnele erau ceva mai bune, în semnul unei uşoare ameliorări a "stării vegetative" în care s-a aflat operatorul de piaţă cu o zi înainte. Concret, conform datelor de la ora 16:15, se înregistrau 45 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 769.037 de lei.

Simbolul DEDJIA 15C acumula, conform datelor de la ora menţionată, un total de 43 de contracte şi înregistra o variaţie negativă de 240 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota 1; start of day price - 17.490 de puncte) fiind cotat la 17.250 puncte. În raport cu cotaţia de la închiderea şedinţei anterioare valoarea Dow Jones pierdea 10 puncte. Piaţa futures din SUA semnala însă o evoluţie "verde" după publicarea unor date care au indicat creşterea producţiei din zona New-York-ului şi după scăderea preţurilor de vânzare en-gros. "Deschiderea de la NYSE şi evoluţia Dow Jones pe piaţa americană au încă puterea de a produce o intensificare a plasamentelor şi la Sibex şi ne putem aştepta ca partea secundă a şedinţei să fie una mai animată, fără ca asta să însemne o explozie a volumului, ci doar câteva zeci poate o sută-două de contracte în plus" a anticipat un broker o posibilă continuare a evoluţiei de pe piaţa autohtonă a derivatelor.

Tranzacţiile pe Dow Jones nu erau singulare, statistica Sibex indicând şi câte un contract pentru fiecare din perechile euro/dolar şi liră sterlină dolar. Euro era estimat la 1,17 USD, preţ în coborâre cu aproape un procent faţă de "start of day price" iar lira sterlină valora 1,5250 USD, în scădere uşoară cu 0,05%.

Nota 1: Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Nota 2: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16:15.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai rezista 6 luni SIBEX-ul sau isi da obstescul sfarsit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb