SIBEX Interesul pentru derivatul pe Dow Jones continuă să scadă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2015

La capitolul implicare din partea participanţilor, prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii a fost "timidă", datele consemnate la ora 17.00 indicând doar 22 de contracte futures, cu o valoare de 282.922 de lei. Sesiunea a indicat din nou criza de lichiditate traversată de derivatul pe Dow Jones, care a ţinut piaţa în viaţă în ultimii doi ani, dar în 2015 a pierdut mult din atractivitate, fapt ce nu a fost compensat de ridicarea vreunui alt produs, situaţie în care se găseşte şi explicaţia prăbuşirii numărului total de contracte de pe piaţa sibiană. Mai mult, derivatul pe euro/dolar, deşi a atras în ultima perioadă volume în creştere, nu poate juca rolul pe care Dow Jones l-a avut în trecut, astfel că cele câteva zeci de contracte futures pe cursul de schimb par doar nişte semnale de avarie, care arată că Sibex, deşi are motoarele oprite, încă este un angrenaj funcţional.

Simbolul EUUSR 15F, care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa iunie, totaliza 15 contracte, iar moneda unică era estimată la 1,1390 dolari. Faţă de preţul referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,1380 USD, cotaţia menţionată se afla în creştere cu 0,09%. Implicit, moneda europeană îşi continua evoluţia pozitivă şi faţă de cotaţia de la închiderea zilei precedente, apreciindu-se cu 0,44%. Tot de pe segmentul derivatelor valutare se mai tranzacţiona perechea liră sterlină/dolar care, în ultima perioadă a devenit o prezenţă constantă în statisticile zilnice, dar cu volume mici. Lira sterlină era cotată la 1,5802 dolari, în creştere cu 0,24% faţă de "start of day price" (1,5765 dolari) şi cu 0,39% raportat la cotaţia de la închiderea de miercuri.

Derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa iunie totaliza doar un singur contract, iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 18.125 de puncte, în urcare cu 27 de puncte faţă de "start of day price"(1) , calculat de ATHEXClear la 18.098 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri cotaţia se aprecia cu 87 de puncte. Pe scadenţa septembrie, Dow Jones totaliza 3 contracte, iar cotaţia sa pierdea 158 de puncte, valorând 18.031 puncte.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb