Luni, acţionarii Sibex s-au întâlnit pentru a alege un nou Consiliu de Administraţie pentru operatorul sibian, eveniment care, cel puţin teoretic este unul foarte important pentru speculatorii activi pe această piaţă, din perspectiva viitorului acesteia. Acest fapt nu a împiedicat însă speculatorii înrăiţi să fie destul de activi. După jumătate de şedinţă se observau aproape 1100 de contracte cu o valoare de 12,75 milioane lei. Jucătorii stăteau cu ochii pe piaţă şi pe evenimentele şi ştirile externe şi cu urechile la sursele de informaţii privind derularea AGA.
Dintre activele disponibile, derivatele pe Dow Jones au fost cele mai căutate. Numărul contractelor DEDJIA_RON decembrie încheiate până la ora 17.00 era de circa 900. Cotaţia indicelui creştea puternic, cu 135 puncte, la 12.707 puncte. Evoluţia era una similară cu cea a futures-ului american care a avansat indicând că indicii se vor aprecia şi pe Wall-Street. Speranţele de creştere erau direct legate de faptul că preşedintele SUA, Barack Obama şi-a exprimat încrederea că va ajunge la o înţelegere cu Congresul în chestiunea bugetului. Deschiderea NYSE a confirmat miza pe "verde" iar cotaţia a început să urce şi mai mult.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, interesul speculativ era redus. Numărul contractelor încheiate era de 40 pe scadenţa decembrie. Pentru aceasta, moneda unică acumula 0,38% faţă de dolar şi era cotată la 1,27900 USD. Pe pieţele valutare externe dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor de referinţă, pe fondul speculaţiilor că factorii de decizie din viaţa politică americană ar putea evita declanşarea reducerilor de cheltuieli şi a creşterilor automate de taxe de la sfârşitul anului curent, fapt care ar putea împinge economia în recesiune.
Pe segmentul mărfurilor, se tranzacţiona aurul prin simbolurile SIBGOLD_RON (zece uncii) şi SIBGOLD (o uncie), pe scadenţa decembrie. SIBGOLD_RON atrăgea 35 de contracte iar cotaţia creştea cu 23 de dolari, la 1730 USD/uncie. Pentru SIBGOLD se observau 22 de contracte iar cotaţia valora 1730,2 USD/uncie, în urcare cu 19,3 dolari. Spectrul recesiunii a readus interesul pentru cumpărarea metalului preţios, văzut ca plasament de siguranţă.
Derivatele pe acţiunile SIF5 au avut o evoluţie descendentă, pe o lichiditate modestă. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie a fost de 54 iar cotaţia DESIF5 a scăzut cu 0,74% la 1,34 lei/acţiune. Pentru martie 2012 cotaţia s-a oprit la 1,38 lei/titlu, în minus cu 0,72% iar numărul contractelor a fost de numai 15.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.