SIBEX Jucătorii, din nou prudenţi

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2014

În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, speculatorii futures au fost destul de ponderaţi, pe fondul unei evoluţii predominant descendente a cotaţiilor. În acest context, volumul nu a impresionat. O uşoară senzaţie de creştere a ritmului s-a observat la ora 16.00 dar totalul general era mai degrabă redus, cifrându-se la numai 685 de contracte cu o valoare de 8,54 milioane de lei, conform datelor de la ora 16:10. Astfel, după ce miercuri lichiditatea dăduse semne că îşi revine, volumul urcând la cel mai bun nivel din ultimele nouă zile, seria evoluţiilor mai puţin faste din această lună s-a reluat joi.

Ca de obicei, jucătorii preferau să "parieze" pe evoluţia Dow Jones, derivatul pe indicele american fiind din nou cel mai lichid. Pe scadenţa martie se observau 364 de contracte. După ce evoluase pe "roşu" în majoritatea timpului cotaţia futures a indicelui a trecut pe plus, apreciindu-se cu 14 puncte, la 16.025 de puncte, conform datelor de la ora 16:10. Participanţii căutau indicii pe piaţa americană, dar evoluţia de pe futures-ul de peste ocean nu era una consistentă, variaţiile fiind mici. Semnalele erau unele negative, după ce un raport a indicat că producţia din China s-a redus.

În sectorul valutelor speculatorii au încheiat, până la ora 16:10, 96 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa martie şi 32 pe scadenţa iunie. Pentru termenul apropiat moneda comună se afla pe minus cu 0,09%, şi valora 1,37180 USD. Pentru scadenţa din vară se observa o depreciere de 0,23%, cotaţia fiind de 1,37 USD. Se mai specula şi perechea euro/yen japonez, numărul contractelor pe scadenţa de luna viitoare fiind de 14. Euro se deprecia şi faţă de moneda din ţara soarelui-răsare, cotaţia de 139,78 yeni pentru o monedă comună fiind în scădere cu 0,36%. Şi pe plan extern yenul se întărea pentru a doua zi la rând, după ce scăderea la minimul din ultimele şapte luni a producţiei din China a avut ca efect creşterea cererii pentru active considerate de siguranţă. Euro s-a depreciat faţă de majoritatea concurenţilor săi după ce Markit Economics, o companie specializată în servicii şi informaţii financiare a arătat că indicele său compozit care urmăreşte serviciile şi producţia din regiune a scăzut faţă de luna precedentă, în pofida unor estimări de creştere.

Pentru derivatele pe aur se observau 100 de contracte SIBGOLD pe scadenţa februarie, iar cotaţia unciei creştea cu 5,1 dolari la 1.316,1 USD.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni lichiditatea era, după aproape şapte ore de la deschidere, foarte redusă.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.10.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb