SIBEX Mai multe produse tranzacţionate, dar pe volume mici

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 februarie 2016

Un total de 24 de contracte, cu o valoare de aproape 350.000 de lei era tot ceea ce oferea piaţa Sibex după jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii. Spre deosebire de şedinţele precedente, la aceeaşi oră atrăgea însă atenţia numărul mai mare de produse speculate, mai exact şase.

Conform datelor de la ora 17.30, pentru derivatul pe Dow Jones, numărul contractelor realizate pe scadenţa martie era de 9, iar pe scadenţa iunie de 6. Simbolul DEDJIA 16C era aşadar cel mai tranzacţionat iar cotaţia sa valora 16.085 de puncte, în coborâre cu 109 puncte faţă de "start of day price" (16.194 puncte), dar cu 35 de puncte în urcare comparativ cu închiderea de marţi. Şi pe Wall-Street deschiderea a fost una pozitivă miercuri, după ce cotaţiile petrolului au revenit pe plus după două zile de depreciere şi după ce datele publicate au indicat că, în sectorul privat, numărul locurilor de muncă a crescut mai mult decât era aşteptat. Pentru scadenţa iunie cotaţia futures a DJIA de la Sibex se deprecia însă cu 301 puncte, DEDJIA 16F fiind cotat la 15.975 de puncte, semn că optimismul nu se extinde pe termen lung.

Pentru derivatele valutare euro/dolar şi liră sterlină dolar, pe scadenţa martie se observau 2, respectiv 5 contracte. Euro era estimat la 1,0920 USD, în minus cu 0,24% faţă de "start of day price", dar cu un plus timid de 0,04% comparativ cu închiderea de marţi. Perechea liră/sterlină dolar continua să fie mai solicitată decât paritatea euro/dolar iar moneda britanică era cotată pentru scadenţa martie la 1,4510 USD, în urcare cu 0,49% raportat la "start of day price" şi cu aproape 1% raportat la închiderea din sesiunea anterioară.

Se mai consemna un contract pentru derivatele pe acţiunile Facebook şi un contract pe derivatul pe preţul petrolului, ambele pe scadenţa martie. O acţiune Facebook era estimată la 113,90 USD, în coborâre cu 0,87% faţă de "start of day price", iar petrolul de tip light sweet crude era cotat la 30,3 USD, după o apreciere de 1,3%. Şi pe plan extern petrolul şi-a mai revenit uşor după ce Rusia şi-a reiterat deschiderea de a discuta cu OPEC despre reducerea producţiei, ceea ce ar putea contribui la stimularea preţurilor.

Pe ATS-ul Sibex se înregistrau schimburi cu 1500 de acţiuni* Confecţii Vaslui, iar cotaţia COVB valora 0,11 lei, în scădere cu 0,33%.

Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

* Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb