La Sibex, începutul lunii mai nu pare să fie unul favorabil speculaţiilor, pe piaţă domnind o atmosferă de vacanţă. Această situaţie s-a observat încă din ultima şedinţă a săptămânii trecute, când volumul a trecut cu greu de nivelul de 700 de contracte. Debutul săptămânii în curs nu a schimbat prea multe, în primele ore din şedinţa de luni, lichiditatea fiind modestă. Nici deschiderea de la NYSE nu a sunat "deşteptarea" jucătorilor de la Sibex, în pofida unei accentuări a direcţiei descendente a cotaţiei DEDJIA_RON. Prin urmare, lichiditatea era redusă, cu 431 de contracte futures şi o valoare de 5,71 milioane de lei. "Probabil mulţi participanţi şi-au prelungit vacanţa de 1 mai, şi de aici volumul în recul. Dar lucrurile se vor aşeza de la sine şi în funcţiile de evoluţiile externe, speculatorii var reveni pe piaţă când fluctuaţiile se vor accentua", a explicat un broker. Opinia acestuia nu era însă confirmată şi de datele de la ora 17.00 când, deşi cotaţia futures a Dow Jones scădea puternic, cu 94 puncte, numărul contractelor pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui american era de numai 363 pe scadenţa iunie. Speculatorii aveau însă la dispoziţie încă o jumătate de sesiune pentru a confirma opinia brokerului din piaţă. Direcţia de la Sibex a Dow Jones era una corelată cu piaţa din SUA unde "roşul" era culoarea dominantă, în contextul în care acţiunile de pe segmentul financiar se depreciau şi după ce datele despre producţia din China au indicat că aceasta nu a reuşit să ajungă la nivelul estimărilor. Mai mult, atmosfera de pesimism este întreţinută şi de extinderea violenţelor din Ucraina.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 54 pe scadenţa iunie. Pentru aceasta moneda unică creştea uşor cu 0,09% faţă de dolar şi era cotată la 1,38810 USD. Tot pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona şi perechea euro/yen japonez pe scadenţa iunie. La ora 17.00 se observau 24 de contracte şi o depreciere uşoară de 0,02% a monedei comune, un curs de 141,57 yeni.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone simbolul DESIF5 iunie atrăgea 32 de contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 pierdea 3,72%, valorând 1,7990 lei. Se înregistrau şi 21 de contracte DESIF4 iunie, cotaţia unei acţiuni fiind estimată la 0,7010 lei, în coborâre cu 0,71%.
Pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex se observau trei tranzacţii totalizând 2377 de acţiuni PPLI. Cotaţia Prodplast Imobiliare creştea cu 3,45% la 6 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00