După ce participanţii au fost extrem de zgârciţi cu tranzacţiile în sesiunea de marţi 2 mai, care a generat o lichiditate slabă, situaţia s-a acutizat în cea de-a doua şedinţă a lunii care, după prima sa jumătate anunţa un eşec total. Datele de la ora 17.30 surprindeau proporţia dezastrului prin 3 contracte încheiate, cu o valoare de aproape 37.000 lei. "Şansele să mai vedem un reviriment al pieţei derivatelor, în actuala ei formă, sunt extrem de mici şi probabil că lucrurile se vor desfăşura după acest tipar până la fuziunea Sibex cu BVB, fapt care nu garantează însă că vom avea volume mai mari pe acest segment de piaţă, care nu pare deloc atractiv pentru jucători", crede un analist financiar.
Cele 3 contracte proveneau din sectorul derivate valutare: unul pe derivatul care are ca activ suport perechea euro/dolar şi două pe derivatul care are ca activ suport perechea liră/sterlină dolar. Pentru scadenţa iunie, euro era estimat la 1,0950 dolari, după o scădere de 0,23% faţă de "start of day price"[1] (1,0975 USD). Raportat la cotaţia de la închiderea din şedinţa anterioară, preţul futures de la Sibiu al monedei unice pierdea 0,13%.Tot pentru iunie, o monedă britanică era cotată la 1,2949 dolari, în minus cu 0,21% comparativ cu "start of day price" (1,2975 USD).
Deşi sub aspectul poziţiilor deschise derivatul pe indicele american Dow Jones este lider, cu un total de 272, pe acest produs nu se înregistrase nicio tranzacţie în primele şapte ore şi jumătate ale zilei de miercuri.
[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30