SIBEX Preţul aurului în scădere, pe fondul marcărilor de profit

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri 17.02 a fost cea mai slabă a săptămânii trecute, cu doar 7.983 de contracte încheiate. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 70 milioane lei. Speculatorii de la bursa sibiană au fost mai ponderaţi deşi, atât pe bursele europene cât şi in SUA, s-au înregistrat creşteri pe fondul optimis-mului că miniştrii de finanţe ai UE vor aproba ajutorul bănesc pentru Grecia şi după ce datele economice americane au întrecut previziunile.

Cu toate că volumul tranzacţiilor de vineri a fost mic, de-a lungul întregii săptămâni, speculatorii au încheiat aproape 87.000 de contracte, total în creştere comparativ cu săptămâna 6-10.02. Valoarea tranzacţiilor pe cele cinci şedinţe a fost de 620 milioane lei.

Cel mai tranzacţionat derivat în ultima şedinţă a fost SIBGOLD scadenţa februarie cu 2.734 contracte. Cotaţia aurului s-a depreciat cu 10,8 USD, închizând la 1.718 dolari. Preţul a evoluat pe un culoar de 16,9 dolari, iniţial înregistrându-se creşteri, în ton cu piaţa externă. Apoi preţul a scăzut, speculatorii pe cumpărare marcând din profituri. În acest sens, s-a observat scăderea numărului de poziţii deschise cu 1.278, la 6.414 poziţii. De-a lungul întregii săptămâni numărul contractelor pe aur a fost de 38.385 doar pe scadenţa februarie.

Pentru derivatul pe Dow Jones numărul contractelor încheiate vineri a fost de 2.556 pe scadenţa martie. Cotaţia DEDJIA a închis la 12.931 puncte, în urcare 60 de puncte. Şi în SUA cotaţiile indicilor au crescut, alimentate de optimismul privind rezolvarea situaţiei Greciei şi de semnele de revenire a economiei. În intervalul 13-17.02 numărul contractelor pe Dow Jones de la Sibex a depăşit 30.000 iar cotaţia a crescut cu 164 de puncte.

Contractele pe cursu-rile valutare nu au lipsit din strategiile participanţilor, care au pariat pe paritatea euro/dolar. Raportul dintre cele mai importante monede din lume a indicat un uşor avantaj pentru euro care a închis cu un plus de 0,09%, la 1,315 USD. Numărul contractelor pe scadenţa martie a fost de 1.237. Pentru întreaga săptămână, totalul contractelor respective s-a ridicat la aproape 6.500. Pe pieţele valutare externe moneda unică s-a întărit faţă de majoritatea valutelor de referinţă, ca urmare a semnalelor de acordare a fondului de ajutor pentru Grecia.

Pe segmentul derivate pe acţiuni participanţii au încheiat doar 206 contracte DESIF5, în condiţiile unei aprecieri de 1,91% a cotaţiei pe scadenţa martie, la 1,447 lei/acţiune. Pe toată săptămâna, volumul DESIF5 a fost de 3.561 de contracte iar cotaţia a crescut cu circa 6% pentru scadenţa de luna viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb