La Bursa din Sibiu, a doua zi de tranzacţionare a săptămânii a readus optimismul speculatorilor, cotaţiile produselor futures evoluând pe creştere încă de la deschidere. Această direcţie s-a datorat în principal contextului internaţional favorabil, pieţele bursiere asiatice aflându-se pe verde marţi, după ce, conform datelor oficiale, ritmul de creştere a economiei Chinei s-a redus. Şi indicii europeni au evoluat tot pe plus, ca reacţie la speculaţiile că încetinirea creşterii celei de-a doua economii a lumii va duce la relaxarea politicii monetare. În acest context favorabil, creşterile preţurilor futures de la Sibiu au fost speculate de participanţi.
Totuşi, lichiditatea pieţei înregistrată până la ora 17.00 nu a impresionat, numărul contractelor fiind de 3538, cu o valoare de 16,38 milioane lei.
Cel mai lichid instrument se menţinea SIBGOLD cu 1858 de contracte încheiate pe scadenţa februarie, pentru care cotaţia unciei valora 1659,9 dolari, în creştere cu 16,2 dolari. Şi pentru scadenţa martie se înregistra o creştere, dar de 6,5 dolari, numărul contratelor SIBGOLD fiind de 240. Miza pe aur este susţinută şi de pieţele externe, la Londra metalul preţios urcând la maximul ultimelor cinci săptămâni, după ce datele economice din Germania au impulsionat creşterea euro după câteva sesiuni pe pierdere. Conform GFMS, (Gold Fields Mineral Services), unul din liderii la nivel mondial în materie de consultanţă privind evoluţia metalelor preţioase, aurul poate depăşi pragul de 2000 de dolar/uncie la sfârşitul anului curent sau la începutul lui 2013. A mai fost tranzacţionat şi contractul SIBGOLD_RON, cotaţia pentru martie crescând cu 16,2 USD.
Pe sectorul indici, numărul contractelor futures Dow Jones era de 609, investitorii pe cumpărare bucurându-se de o creştere de 89 puncte pe scadenţa martie, până la o cotaţie de 12.489 puncte, după cum indica piaţa de la ora 17.00. Speculatorii de la Sibiu au mizat pe apreciere, conform direcţiei cotaţiei futures din SUA a indicelui, care indica o des-chidere pozitivă pe Wall-Street. Investitorii s-au aflat totodată în aşteptarea redeschiderii bursei de la New-York, după ce luni acesta a fost închisă. Direcţia sugerată de piaţa futures a fost confirmată de deschiderea pozitivă de la NYSE, în condiţiile în care investitorii aşteaptă sezonul raportărilor, şi după ce datele din China au alimentat posibilitatea ca guvernul să aplice noi măsuri de creştere a economiei.
După variaţiile pozitive de luni, cotaţiile futures ale acţiunii SIF5 au evoluat din nou pe plus, ca şi pe piaţa suport. Pentru martie, DESIF5 creştea cu 0,88% iar pentru scadenţa iunie cu 0,25%. Numărul contractelor pe aceste termene era de peste 300. De pe acest sector s-au mai remarcat DESIF3, cu o creştere de 3% pe scadenţa din primăvară si cu 2,15% pentru iunie. Tot pe plus se aflau şi DESIF2 respectiv DESIF4.
În ceea ce priveşte derivatele pe valute, perechea EUR/USD_RON era cea mai tranzacţionată cu 266 contracte pe scadenţa martie. Euro câştiga teren în faţa dolarului, urcând cu 0,36%. Moneda unică a crescut în raport cu dolarul şi yenul şi pe pieţele externe, oprind un declin de două zile, după înregistrarea unor semnale privind reducerea costurilor creditării din Grecia şi Spania. Au mai fost tranzacţionate perechile liră sterlină dolar şi euro/yen, monedele din Europa câştigând teren.
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.