SIBEX Săptămâna aurului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2016

Odată cu intrarea indexului Dow Jones pe un trend de relativă acalmie, investitorii au căutat noi instrumente pentru speculaţie.

Din punct de vedere al lichidităţii, vedeta săptămânii trecute a fost contractul GOLD. Apropierea datei scadenţei a condus la tranzacţionarea sa intensă. Au fost transferate 115 contracte, ultimul preţ fiind stabilit la 1,3070.6, în scădere cu 0,35%.

Tranzacţionarea derivatului având activ suport indexul Dow Jones a fost abordată cu mai multă prudenţă faţă de sesiunile anterioare, urmărind cu fidelitate cotaţiile externe. Pentru scadenţa septembrie, DEDJIA a fost cotat la 18535 de puncte, iar pentru sfârşitul anului, ultima tranzacţie s-a încheiat la 18413.

Totuşi, în ciuda unei volatilităţi săptămânale reduse, ultima sesiune a adus şi cele mai bune oportunităţi de speculaţie. Scăderile din debutul şedinţei americane au adus vânzătorilor inspiraţi profituri de peste 100 lei/contract raportat la "Start of day price". Raportat la marja blocată pentru tranzacţionarea unui contract, randamentul depăşeşte 10%.

În sectorul derivatelor valutare, atenţia speculatorilor s-a concentrat asupra perechii lira sterlină/dolar. Pentru scadenţa curentă, aceas-ta s-a tranzacţionat în cadrul unui culoar îngust (1,3017 - 1,3070).

Piaţa tranzacţiilor la vedere a consemnat transferul a 90000 de titluri Confecţii Vaslui la preţul mediu de 0,12 lei/acţiune.

"Start of day price" este definit ca preþ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu ºi reprezintă preþul faþă de care se calculează variaþia maximă standard ºi variaþia maximă extinsă în cursul unei ºedinþe de tranzacþionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte ºi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat ºi disponibil în sistemul de tranzacþionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb