SIBEX "Seceta" se menţine pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 aprilie 2015

Cu doar 23 de contracte, având o valoare de 304.292 de lei, penultima şedinţă a săptămânii se anunţa una la fel de "secetoasă" ca şi predecesoarele sale, continuând evoluţia dezamăgitoare din ultimele zile. Dintre toate produsele disponibile, doar două erau tranzacţionate, anume derivatul pe indicele Dow Jones, scadenţa iunie şi cel pe cursul euro/dolar, aceeaşi scadenţă.

Conform datelor de la ora 17.20 se înregistrau numai 8 contracte pe simbolul DEDJIA 15F, iar evoluţia cotaţiei era una destul de "timidă". Astfel, preţul futures al indicelui se situa la 17.957 de puncte, în coborâre cu 139 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), cifrat la 18.096 puncte. Raportat la cotaţia de la închiderea de miercuri, se consemna însă o apreciere de 57 de puncte. Evoluţia de la NYSE a Dow Jones era una uşor "roşie" la mai bine de o oră de la deschidere, în contextul în care un raport a indicat scăderea încrederii consumatorilor pentru a doua săptămână la rând, după atingerea vârfului din ultimii opt ani, fapt care reliefează că americanii din clasa de mijloc şi din pătura de jos simt o estompare a bunăstării lor financiare.

Pentru simbolul EUUSR 15F, care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa iunie, se înregistrau 15 contracte. Faţă de preţul referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,0773 USD, euro se afla în scădere cu 0,21%, la nivelul de 1,0750 USD. Faţă de cotaţia de la închiderea zilei precedente, moneda europeană se situa la acelaşi nivel.

Pe segmentul mărfurilor nu se tranzacţionase nici un produs în prima jumătate a şedinţei.

În condiţiile unei pieţe extrem de slabe, cel mai important eveniment al zilei a fost anunţul privind viitoarea colaborare dintre Deutsche Börse Market Data + Services şi Sibex, cele două părţi semnând in protocol conform căruia Deutsche Börse va furniza operatorului de piaţă soluţia tehnică de tranzacţionare pentru piaţa reglementată de instrumente financiare derivate, având ca activ suport energia electrică.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.20.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cetatenel Make, cel "mut ca o lebada" si mult prea cenzurat, trai-ti-ar democratia ta asf-ista. Oameni ca mata , cu cultura (cacofonie intentionata si ceruta de contex) imi provoaca dispret prin actiunile lor greata, sila, dispret (nu prin prezenta lor care este, ca a tuturor, efemera, ci prin actiunile lor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb