Atracţia speculatorilor pentru evoluţia cotaţiei futures a Dow Jones de la Sibex s-a menţinut şi în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, după cum indicau datele înregistrate la jumătatea zilei. La ora 17.15, DEDJIA_RON iunie valora 16.135 de puncte, cotaţie în urcare cu 45 puncte. Cu toate acestea, cotaţia nu s-a aflat exclusiv pe "verde", înregistrând şi perioade de timp când s-a aflat în teritoriu negativ. Avansul de la ora menţionată se justifica prin corelarea cu bursa de la New-York, unde cel mai cunoscut indice din lume creştea. Această evoluţie se datora în principal raportărilor favorabile ale unor companii importante cum sunt Johnson & Johnson şi Coca-Cola Co, care au dus la trecerea în plan secund a datelor privind scăderea producţiei din zona New-York. Pe acest fond de încredere, DEDJIA_RON atrăgea 766 de contracte la Sibex, dominând din nou autoritar la capitolul atractivitate. Practic, derivatul în discuţie totaliza peste 87% din totalul de 876 de contracte consemnat la mai bine de şapte ore de la deschidere. În condiţiile date, lichiditatea nu era însă una spectaculoasă. Din punct de vedere valoric, suma echivalentă tranzacţiilor pe toate produsele era de 13,54 milioane de lei. "Volumul nu foarte mare se datora prudenţei speculatorilor, piaţa americană fiind la începutul programului, astfel încât orice se putea întâmpla, inclusiv o revenire pe minus, mai ales că aprecierea DJIA nu era una foarte solidă", a explicat un broker.
Pentru paritatea euro/dolar speculatorii au încheiat până la ora 17.15 doar 39 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică se aprecia uşor cu 0,04%, la 1,38250 USD. Şi pentru aur, interesul era mai degrabă redus consemnându-se 35 de contrate SIBGOLD_RON şi 16 contracte SIBGOLD, scadenţa aprilie. Metalul preţios evolua pe agresiv pe minus, cotaţiile unciei cifrându-se 1293,7 la şi 1294,5 USD, după scăderi de 28,5 şi 33,4 dolari.
Şedinţa de Sibex s-a remarcat şi prin semne de viaţă pe piaţa reglementată la vedere unde au fost tranzacţionate chiar acţiunile operatorului. Mai exact este vorba de 148.470 de acţiuni SBX, "transferate" din trei tranzacţii la un preţ de 0,57 lei/acţiune. Un astfel de volum pentru acţiunile Sibex nu s-a mai consemnat din 12 noiembrie 2013.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.