SIBEX Speculatorii, cu un ochi la piaţă şi cu unul la alegerile din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 noiembrie 2012

Deşi cotaţiile celor mai lichide produse se apreciau, speculatorii de la Sibex, au continuat să tranzacţioneze destul de prudent în cea de a doua şedinţă a săptămânii. Conform datelor înregistrate după prima jumătate a zilei, numărul contractelor încheiate era de puţin peste 600 iar valoarea tranzacţiilor se ridica la aproape 8 milioane de lei. Climatul extern erau unul optimist, fapt care se reflecta şi pe piaţa sibiană. Jucătorii au stat doar cu un ochi pe piaţă, fiind preocupaţi şi de alegerile din SUA.

Cu peste 500 de contracte realizate pe scadenţa decembrie (83% din volumul total al pieţei) derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai speculat simbol. La ora 17.15 cotaţia sa creştea 66 puncte, la 13.120 puncte. Evoluţia era una corelată cu direcţia pieţei americane care creştea la rândul ei, în contextul zilei decisive pentru alegerile prezidenţiale.

În sectorul derivatelor pe cursurile de schimb, perechile valutare care au atras jucătorii au fost euro/dolar şi euro/leu, ambele tranzacţionate cu garanţii în lei. Pentru acestea lichiditatea era însă modestă. Ceva mai mult interes se observa pe perechea EUR/USD_RON care totaliza, la ora 17.15, un număr de 31 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,19% faţă de dolar, fiind estimată la 1,2820 USD. Dolarul a scăzut în raport cu euro şi pe plan extern, ca de altfel faţă de toate valutele de referinţă, în condiţiile în care votanţii din SUA se îndreaptă la urne pentru a-şi alege preşedintele. Pentru derivatul euro/leu se înregis­trau doar 10 contracte pe scadenţa decembrie iar cotaţia monedei comune era estimată la 4,5451 lei, în minus cu 0,11%.

Pe segmentul mărfurilor, petrolul şi aurul au făcut obiectul câtorva speculaţii. Mai multe plasamente se înregistrau pe derivatul care urmăreşte preţul petrolului pe scadenţa decembrie. Mai exact, se consemnau 23 de contracte DEOIL_LSC, simbol care câştiga 0,43 USD şi era cotat la 86,23 dolari/baril. Ţiţeiul a cres­cut pentru a doua zi la rând şi la New York, pe fondul speculaţiilor că rezervele de benzină s-au diminuat, după ce uraganul Sandy a dus la închiderea forţată a rafinăriilor de pe coasta de est. Pe derivatele care urmăresc cotaţia aurului au fost încheiate 23 de contracte SIBGOLD_ RON decembrie. Cotaţia câştiga 5,9 USD şi valora 1690,9 dolari/uncie. Se mai observau şi 7 contracte SIBGOLD decembrie, scadenţă pentru care cotaţia avansa cu 13,1 USD, la 1693,1 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb