SIBEX Speculatorii futures, fără reacţie la evoluţiile de pe pieţele internaţionale

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 ianuarie 2015

Săptămâna trecută a început cum nu se putea mai rău pentru bursa sibiană, cu un record negativ greu de egalat: nici un contract încheiat de-a lungul întregii şedinţe de luni, 19 ianuarie, în contextul în care piaţa americană a fost închisă, iar speculatorii continuă să stea departe de piaţa futures. După o astfel de sesiune, era de aşteptat ca evoluţia din şedinţele următoare să fie una slabă, cu volume de ordinul a numai câteva zeci de contracte. Astfel, marţi, 20.01, s-au înregistrat 98 de contracte, iar miercuri, 21.01, şi joi, 22.01, volumul a scăzut din nou la 40 respectiv 62 de contracte. Şi vineri, 23.01, nivelul de implicare a rămas unul slab, cu menţiunea că şedinţa a fost totuşi cea mai "productivă" a săptămânii, cu un total de 127 de contracte şi o valoare a tranzacţiilor de 2,11 milioane de lei. Ca urmare, raportat la întreaga săptămână, numărul contractelor a ajuns la 327, jucătorii fiind în continuare fără reacţie la evoluţiile de pe pieţele internaţionale.

Pe fondul unei evoluţii negative a cotaţiei futures a indicelui Dow Jones, care a închis la 17.637 de puncte, după ce s-a depreciat cu 233 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare şi cu 114 puncte faţă de închiderea de joi, simbolul DEDJIA 15C a atras 110 contracte, fiind cel mai tranzacţionat. Evoluţia descendentă a fost una corelată cu cea din SUA, indicii reprezentativi depreciindu-se la NYSE, după ce rezultatele sub aşteptări ale unor companii au scăzut încrederea că băncile centrale vor putea sprijini creşterea economiei globale.

O lichiditate slabă s-a înregistrat şi pe segmentul derivatelor valutare, unde preţul futures al euro s-a depreciat puternic, ajungând la 1,1165 dolari pentru scadenţa martie şi 1,1150 dolari pentru scadenţa iunie. Volumele au fost însă mici: 7 contracte pentru termenul apropiat (n.r. - martie) şi doar unul pentru iunie. Scăderea cotaţiei futures a euro a fost "orchestrată" de evoluţia pe pieţele externe, unde cursul euro/dolar s-a "cutremurat", moneda unică europeană ajungând la minimul din 11 ani faţă de dolar, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat un program de stimulare economică prin achiziţia de obligaţiuni ce a depăşit puternic previziunile.

În sectorul derivatelor pe mărfuri s-au cosemnat doar 5 contracte pe simbolul OILSC 15C, cotaţia pe scadenţa martie fiind stabilită la 46,10 dolari, în scădere uşoară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... piata = gaura neagra !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb