După volumul record înregistrat luni pe fondul variaţiilor ample ale cotaţiilor, care au trecut de la creşteri la scăderi ample, speculatorii au rămas "în priză" şi în cea de a doua şedinţă a săptămânii. Prin urmare, lichiditatea continua să fie una bună, totalul tranzacţionat până la ora 17.30 fiind de 1134 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se ridica la peste 12 milioane lei. Direcţia cotaţiilor derivatelor tranzacţionate la Sibiu nu era una unitară după prima jumătate a şedinţei iar participanţii tranzacţionau pe un număr ridicat de produse, mai exact 13. Doar câteva dintre ele se remarcau însă printr-un volum cu adevărat semnificativ.
Derivatul pe indicele american Dow Jones se afla pe primul loc, cu aproape 500 de contracte pe scadenţa martie. Preţul se afla în teritoriu pozitiv câştigând, la ora menţionată, 49 de puncte şi fiind cotat la 13.832 puncte. Şi în SUA cotaţiile indicilor reprezentativi creşteau, după cea mai severă depreciere înregistrată din noiembrie încoace, stimulate de creşterea preţurilor caselor în 20 de oraşe, cu cel mai mare nivel din 2006 încoace.
Tranzacţii importante se realizau şi pe piaţa derivatelor valutare, pe perechea euro/dolar. Numărul contractelor EUR/USD_RON pe scadenţa martie era de 306 iar cotaţia monedei unice scădea cu 0,23%, la 1,30550 USD. Pe pieţele externe, euro s-a tranzacţionat în apropierea minimului pe şapte săptămâni faţă de dolar, în contextul în care randamentele obligaţiunilor italieneşti şi spaniole au crescut, pe fondul rezultatelor neconcludente ale alegerilor din Italia. Acestea au amplificat îngrijorarea faţă de faptul că, în Europa, criza datoriilor s-ar putea adânci din nou.
Pentru derivatele ce au ca activ suport aurul, ziua de 26 februarie a fost una de scadenţă. Jucătorii au putut tranzacţiona derivatele cu simbolurile SIBGOLD şi SIBGOLD_RON februarie până la ora 12.25. Până la momentul respectiv, au fost încheiate 193 de contracte SIBGOLD, pe fondul unei creşteri de 1,9 USD, la 1596,7 USD. Pentru SIBGOLD_RON au fost încheiate 21 de contracte iar cotaţia a crescut cu 9 USD la 1589 dolari/uncie. Pentru poziţiile rămase deschise după ora precizată preţul de lichidare la scadenţă este egal cu cotaţia A.M. de referinţă a aurului, comunicată de London Gold Market Fixing Ltd., în ziua scadenţei. Aceasta a fost de 1597,25 USD. Închiderea poziţiilor rămase deschise urmează sa fie efectuată de către Casa Română de Compensaţie înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare din data de 27 feb 2013 (n.r. - azi).
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.