SIBEX Speculatorii pariau pe creşterea Dow Jones şi a dolarului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iulie 2014

În prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii, speculatorii au încheiat 430 de contracte cu o valoare echivalentă de 6,74 milioane de lei. Interesul speculativ gravita în special în jurul derivatului care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Participanţii care au speculat preţul acestuia pe scadenţa septembrie au încheiat peste 300 de contracte, pe fondul unei evoluţii ascendente. Cotaţia indicelui creştea cu 56 de puncte, la 17.045 de puncte. Optimismul îşi găsea susţinere în evoluţia de la NYSE, unde indicii avansau după ce acţiunile unor companii importante cum sunt Apple Inc., Time Warner Inc. sau Intel Corp. înregistrau creşteri, pe fondul raportărilor financiare şi după ce datele din China au indicat o creştere economică peste estimări în trimestrul al doilea.

Perechea valutară euro/dolar era tranzacţionată atât pe termenul apropiat (n.r. - septembrie), cât şi pe termenul mediu reprezentat de scadenţa decembrie. Se înregistrau 79 de contracte pentru scadenţa din toamnă, în raport cu care moneda unică pierdea 0,24% şi era cotată la 1,35330 USD. Pentru decembrie se observau 16 contracte iar euro se deprecia cu 0,19% la 1,35500 USD. Pe plan extern evoluţia dolarului era una pozitivă, moneda americană crescând la maximul din trei săptămâni faţă de un coş de valute, în contextul în care preşedintele FED, Janet Yellen, s-a adresat politicienilor din Congresul SUA pentru a doua zi la rând, cu privire la starea economiei SUA. Dolarul a atins cel mai bun nivel dintr-o lună faţă de euro după ce preţurile produselor en-gros din SUA au crescut mai mult decât estimările.

În sectorul derivatelor pe acţiuni autohtone interul era redus. Se tranzacţionau simbolul DESIF5 septembrie şi se înregistrau 10 contracte şi o cotaţie de 1,8450 lei/acţiune, în urcare cu 0,27%. Produsele futures sectorul derivatelor pe mărfuri nu se aflau printre favoritele jucătorilor, suferind la capitolul lichiditate.

Pe segmentul spot se tranzacţionau din nou acţiunile Prodplast Imobiliare, listate pe ATS-ul administrat de Sibex. Numărul titlurilor rulate era de 1099 iar cotaţia unei acţiuni creştea cu 12,9% la 7 lei/acţiune.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb