SIBEX Speculatorii pariau pe scăderea Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iunie 2014

În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale derivatelor tranzacţionate la Sibex au avut o evoluţie mixtă, cu scăderi pentru Dow Jones şi DESIF5 şi creşteri pentru aur şi euro. Fluctuaţiile nu au antrenat participanţii în jocul speculativ astfel că lichiditatea consemnată la ora 17.15 era una redusă, observându-se 229 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 3,26 milioane lei.

Cel mai tranzacţionat simbol era DEDJIA_RON, cu 145 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană evolua corelat cu piaţa bursieră din SUA, unde valorile indicilor reprezentativi înregistrau deprecieri după ce datele publicate au indicat înmulţirea cererilor de ajutor de şomaj şi creşterea mai scăzută decât se estima a vânzărilor de retail. "Nu putem afirma cu certitudine că Dow Jones şi-a epuizat resursele de creştere, dar startul unei eventuale evoluţii descendente prelungite a indicelui ar putea să scoată speculatorii din letargie, mai ales pe cei cu poziţii deschise pe cumpărare, care ar trebui să marcheze profiturile" a conturat un broker o posibilitate de evoluţie pentru bursa sibiană.

Pe piaţa valutară activitatea de pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei era ceva mai intensă comparativ cu şedinţa anterioară, deşi variaţia parităţii era modestă. Numărul contractelor încheiate era de 33 pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei comune creştea cu doar 0,06%,l a 1,35400 USD.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri se tranzacţiona preţul futures al aurului pe simbolurile SIBGOLD iulie, cu mărimea de o uncie şi SIBGOLD_RON iulie, cu mărimea de 10 uncii. Pentru SIBGOLD era estimată o cotaţie de 1269 USD/uncie în creştere cu 8,2 dolari. Numărul contratelor era de 10. Pentru SIBGOLD_RON uncia creştea cu 7,3 USD la 1269,1 dolari şi se înregistrau 14 contracte.

Dintre derivatele pe acţiuni autohtone se specula pe DESIF5. Numărul contractelor pe scadenţa din această lună era de 14, iar cotaţia estimată pentru o acţiune SIF Oltenia scădea cu aproape un procent la 1,79 lei.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb