SIBEX Speculatorilor le-a revenit apetitul pentru derivatele pe acţiunile SIF Oltenia

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2012

La Bursa din Sibiu lichiditatea s-a menţinut redusă în primele orele ale şedinţei de joi. În majoritatea timpului preţurile nu au avut o direcţie clară iar variaţiile au fost mai degrabă mici, cu excepţia DESIF5. Acest climat a ţinut speculatorii în expectativă, ei aşteptând şi noutăţi privind planul de ajutorare a Greciei. Totuşi, după ora 15.00, preţurile aurului, ale Dow Jones şi ale euro au intrat în teritoriu pozitiv iar lichiditatea a început să crească. Optimismul participanţilor a revenit după ce Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că partidele din Grecia au ajuns la un acord privind măsurile de austeritate. La ora 17.00, se înregistrau 5700 de contracte futures cu o valoare de 38,2 milioane lei.

În mod surprinzător, cel mai lichid produs era, la ora menţionată, derivatul pe acţiunile SIF Oltenia cu 1550 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia DESIF5 au evoluat în ton cu direcţia din piaţa suport unde acţiunea SIF5 s-a apreciat respectiv cu pieţele bursiere europene care au înregistrat la rândul lor creşteri. Speculatorii au preferat pentru strategii scadenţa scurtă schimbând echivalentul a 1,55 milioane de acţiuni ale emitentului. Cotaţia DESIF5 martie s-a apreciat cu 3,3%, fiind cotată la 1,38 lei/acţiune. Creşteri de 3,44 şi 4,21% s-au observat şi pe scadenţele iunie şi septembrie pentru care DESIF5 a închis la 1,4120 şi 1,4450 lei/acţiune.

Pe piaţa derivatelor valutare s-a remarcat interesul pentru specularea raportului euro/dolar, tranzacţionat la Sibex în lei. Tranzacţiile s-au realizat în prima jumătate a zilei la preţuri între 1,32360 şi 1,3321 USD pentru un euro. La ora 17.00 moneda unică se aprecia cu 0,43 % la 1,3315 USD. Pe plan extern euro a atins maximul ultimelor două luni faţă de dolar şi yen după ce politicienii greci s-au înţeles în privinţa măsurilor pe care trebuie să le aplice pe plan intern pentru a primi pachetul de ajutor de 130 de miliarde de euro.

Şi pe piaţa aurului volumul a început să crească în partea a doua a zilei. La Sibex, pe scadenţa februarie se observau 1200 de contracte SIBGOLD. Cotaţia metalului preţios creştea cu 15,9 dolari la 1748,9 USD/uncie.

Pe segmentul indici, volumul contractelor futures pe Dow Jones a cres-cut puternic după ora 15.30 după ce, până atunci investitorii au fost mai prudenţi ca de obicei. Pe scadenţa martie tendinţa dominantă din primele ore a fost una negativă, investitorii corelându-se din SUA, care a indicat scăderi, în contextul aşteptărilor rezultatelor de la discuţiile miniştrilor de finanţe din UE privind ajutorarea financiară a Greciei. Semnalele bune privind un posibil acord de ajutor şi datele pozitive din piaţa americană a muncii unde cererile de şomaj au scăzut cu 15.000 săptămâna trecută, au dus ulterior cotaţia pe plus, atât în SUA cât şi la Sibex. Numărul contractelor DEDJIA_RON pe scadenţa martie era de peste 1000 iar cotaţia creştea cu 24 puncte, la 12.867 puncte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Tranzacţiile cu derivatele pe acţiuni se realizează până la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb