SIBEX Valoarea Dow Jones, în pierdere de viteză

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 ianuarie 2014

După jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex era una bună, apropiindu-se de 1.900 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se ridica la 28,5 milioane de lei.

Numărul produselor pe care, până la ora 17.00, s-a înregistrat minim o tranzacţie era de 14, dar interesul speculativ era concentrat, ca de obicei, pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Acesta se remarca prin 1.437 de contracte realizate pe scadenţa martie, pe fondul unei volatilităţi însemnate. Cotaţia futures a indicelui a deschis pe plus la Sibiu şi a urcat rapid la un maxim de 15.790 puncte, atins în jurul orei 10.30. Apoi, creşterea s-a temperat şi avansul s-a redus treptat, creşterile menţinându-se totuşi până după ora 13.30. Ulterior, cotaţia a început să piardă teren, această direcţie accentuându-se imediat după deschiderea de la NYSE, când a fost atins şi minimul din prima jumătate a zilei - 15.695 de puncte. Conform datelor culese la ora 17.00, DEDJIA_RON pierdea 101 puncte şi valora 15.772 de puncte. Foarte importante erau veştile de peste ocean unde, la puţin timp de la deschiderea NYSE, indicii reprezentativi se depreciau, evoluţie care ştergea câştigurile din ziua de marţi. Scăderile puternice erau determinate de estimările dezamăgitoare privind câştigurile unor companii cum ar fi Yahoo! Inc. sau AT&T Inc. În acelaşi timp, investitorii aşteptau decizia FED privind politica monetară, într-un context dominat de agitaţia de pe pieţele emergente. "În ultima perioadă, sunt semnale că Dow Jones şi-a cam epuizat resursele de creştere, scăderea sub pragul de 16.000 fiind definitorie. Este interesant cu vor reacţiona speculatorii şi dacă piaţa americană are puterea de a evolua în continuare", explică un broker.

Pentru perechea euro/dolar se observau aproape peste 300 de contracte realizate pe scadenţa martie şi 34 pe scadenţa iunie. Cotaţia euro pierdea uşor teren faţă de moneda americană, depreciindu-se cu numai 0,07%, până la o valoare de 1,36570 USD pe termenul scurt, respectiv cu 0,04% la 1,36550 USD pe termenul din vară. Se mai specula şi derivatul pe liră sterlină/dolar, observându-se 48 de contracte pe scadenţa martie. Lira sterlină pierdea 0,28% şi era estimată la 1,6525 USD.

S-au observat tranzacţii şi pe ATS-ul administrat de Sibex care, de vineri, 31 ianuarie va primi noi "chiriaşi", prin listarea acţiunilor emise de SC FEPER SA şi SC ROMRADIATOARE SA. Au fost tranzacţionate titlurile PRODPLAST IMOBILIARE, de altfel singura companie listată până acum pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la Sibiu. Volumul era mic: 6.829 de acţiuni, iar cotaţia valora 5,8 lei/titlu, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb