SIBEX Vânzătorii au făcut jocurile la finalul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 noiembrie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri, 3 noiembrie, s-a încheiat cu un volum bun, de 2.432 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 30,3 milioane de lei. Cotaţiile derivatelor s-au depreciat puternic, iar vânzătorii şi-au tăiat partea leului prin plasamentele realizate. "Jucătorii au fost destul de prezenţi pe piaţă după primele două zile din noiembrie, iar lichiditatea s-a menţinut la nu nivel mediu de peste 2.600 de contracte pe şedinţă. Dacă s-ar menţine acest ritm, volumul lunar ar putea ajunge la aproape 60.000 de contracte, ceea ce ar însemna un progres remarcabil. Totuşi sunt multe variabile în ecuaţie şi rămâne de văzut cum va reacţiona piaţa la excluderea WBS România şi la rezultatele viitoarei AGA în care se vor numi noii administratori", a declarat un broker.

Speculaţiile pe derivatul Dow Jones au predominat, astfel că la închiderea şedinţei s-au înregistrat 1.601 contracte DEDJIA_RON pe scadenţa decembrie 2012. Preţul indicelui s-a depreciat agresiv, cu 181 de puncte, închizând la 12.900 de puncte. Pe piaţa americană s-au înregistrat scăderi vineri, în pofida rezultatelor mai bune decât aşteptările înregistrate în piaţa muncii. Creşterea numărului de angajări nu a reuşit să împiedice acţiunile companiilor tehnologice şi ale mărfurilor să se deprecieze, în contextul apropierii datei alegerilor prezidenţiale.

Perechea euro/dolar a urmat în topul lichidităţii, vineri. Au fost încheiate 325 de contracte pe scadenţa decembrie, iar moneda comună s-a depreciat puternic, cu 0,84% faţă de dolar şi a închis la 1,2837 USD. Semne clare de slăbiciune a euro au fost înregistrate şi pe pieţele externe, moneda europeană depreciindu-se faţă de dolar după ce rezultatele din piaţa americană a muncii au susţinut moneda de peste ocean.

Efectul creşterii dolarului s-a resimţit imediat în evoluţia aurului care, de cele mai multe ori, este una de sens contrar monedei din SUA. Prin urmare s-au înregistrat scăderi pe linie pentru metalul galben. La Sibex, derivatul SIBGOLD_RON cu scadenţa în decembrie a fost preferat pentru 234 de contracte. Preţul unciei a scăzut cu 38 de dolari, la 1.678 USD. S-au tranzacţionat şi 132 de contracte SIBGOLD decembrie, cotaţia unciei indicând o scădere cu 34,7 dolari, la 1.680,5 USD. Tot pe segmentul mărfuri au mai fost realizate 37 de contracte pe preţul petrolului. Cotaţia DEOIL_LSC s-a depreciat cu 2 dolari, la 84,8 USD/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb