SIBIU BMFMS a atins pragul de 3 milioane de contracte

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 aprilie 2006

Ultima zi de tranzacţionare din martie şi implicit data primei scadenţe din 2006 a consfinţit pentru Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri marcarea unui nou maxim de lichiditate raportat la o lună, cît şi la primul trimestru din 2006. Martie devine astfel cea mai prolifică lună din perspectiva lichidităţii, totalul perfectărilor ridicîndu-se la circa 360.000 contracte. Suma menţionată reprezintă un prag unic în exis-tenţa de pînă acum a bursei sibiene, şi odată cu atingerea ei, BMFMS a trecut pragul istoric de 3 milioane de contracte realizate în întreaga sa istorie.

Comparativ cu luna martie 2005, BMFMS a bifat o creştere de peste 11 ori, iar faţă de primul trimestru din acelaşi an cota atinsă este de circa 12,5 ori mai mare. BMFMS reuşeşte astfel să încheie "en-fanfare" primul trimestru din 2006, totalul depăşind 900.000 perfectări. Suma este cu atît mai remarcabilă cu cît ea reprezintă un procent de 30% din totalul din întreaga istorie a bursei. Martie a fost de asemenea luna în care a fost depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 contracte/zi, ulterior această performanţă fiind repetată de cinci ori, cu un record de 25.684 contracte în sesiunea din 10.03. În aceste condiţii, media zilnică înregistrată pe piaţa derivatelor în luna recent încheiată se ridică la peste 15.000 contracte. Totodată se remarcă pătrunderea pe piaţă a trei noi SSIF-uri, numărul acestora ridicîndu-se acum la 29.

În ceea ce priveşte preţurile, martie s-a dovedit o lună a des-creşterilor, majoritatea derivatelor avînd valori mai scăzute faţă de cele de la începutul lunii. Diminuările au făcut ca, raportat la întreaga lună, poziţiile deschise pe vînzare să se constituie ca apanaj al investiţiilor de succes dar un rol deosebit l-au avut şi speculatorii care au putut obţine profituri spectaculoase din oscilaţiile zilnice, atît pe vînzare cît şi pe cumpărare.

Pe parcursul celor 23 de zile de tranzacţionare, o lichiditate foarte bună au bifat derivatele petroliere reprezentate de DESNP, ele revendicînd circa 23% din totalul lunii. Pentru scadenţa martie ele au pierdut pe parcursul lunii 0,069 unităţi, valoarea calculată luînd în considerare preţul unei acţiuni SNP pe piaţa spot în data de 31.03 şi cea pe care o acţiune SNP cu scadenţa martie a avut-o în ultima zi din februarie. Aşadar, jucătorii care au mizat pe cartea poziţiilor short, au putut obţine cîştiguri considerabile. Pentru scadenţa iunie, ultimele tranzacţii au fost efectuate la preţul de 0,5751 lei/acţiune, deprecierea lunară ridicîndu-se la 0,0679 lei/acţiune.

DESNP au fost urmate îndeaproape de DESIF 5 Oltenia, cu circa 22% din piaţă. Şi ele au avut un traseu descendent. Pentru scadenţa iunie, ele valorau la închidere 2,625 lei/acţiune, cu 0,267 unităţi mai puţin în raport cu valoarea din 28.02.

Pe locul trei în preferinţele participanţilor în piaţa la termen s-a situat tot o reprezantantă a SIF-urilor, SIF 2 Moldova, cu un procent în jurul a 16% din totalul lunii. Cote apreciabile de lichiditate au mai marcat şi DESIF 3 Transilvania dar şi DETLV sau DERCC, cea din urmă păstrîndu-şi, în ciuda numeroaselor scandaluri din jurul companiei "Rompetrol" un grad sporit de interes.

În aria contractelor valutare se observă că martie a fost o lună de bun augur pentru euro, moneda unică apreciindu-se pentru ambele scadenţe atît în raport cu leul cît şi cu dolarul. Pentru iunie, un euro a fost cotat la 3,5097 lei şi 1,2125 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb