SIBIU Cotaţia aurului, în scădere

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 august 2010

Săptămâna a debutat, sub aspectul lichidităţii, într-o notă de prudenţă, în condiţiile în care volatilitatea a fost una redusă. Până la ora 17:15 numărul contractelor încheiate se cifra la 3300, valoarea echivalentă acestora fiind de 9,5 milioane de lei. După ce săptămâna trecută lichiditatea s-a dublat în două şedinţe în intervalul 16:30-19:00, s-a observat şi la debutul săptămânii în curs creşterea intensităţii după deschiderea bursei americane, cel mai importat factor de influenţă pe plan bursier la nivel global. Pe sectorul mărfuri, după ce vineri am avut scadenţa august pentru contractul futures pe aur denominat în lei, participanţii şi-au mutat "obiectivul" pe scadenţa octombrie. Conform datelor de la ora 17;15, SIBGOLD_RON octombrie a fost preferat pentru 46 contracte. Aurul era cotat pentru scadenţa menţionată la 1238 $/uncie adică la 132,4631 lei/gram, în timp ce cotaţia oficiala BNR este de 132,0797 lei/gram, valorile fiind foarte apropiate. Variaţia faţă de cotaţia precedentă pe scadenţa octombrie era negativă, scăderea fiind de 2,2 $.

Pe segmentul acţiunilor, piaţa s-a deschis pe creştere, detaşându-se în acest sens evoluţia derivatelor pe acţiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) pe scadenţa septembrie. În raport cu acest termen, maximul a fost atins rapid, în prima jumătate de oră de la debut cotaţia ajungând la 1,37 lei. Apoi valoarea acţiunii SIF5 s-a depreciat constant, cu un minim de 1,3430 lei atins în jurul orei 14.00. La ora 17:15 se mai putea observa o creştere uşoară de numai 48 puncte, preţul fiind foarte aproape de teritoriul negativ pe care a pătruns în apropierea orei 17:30.

Pe segmentul indicilor, derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) au stat pe plus pe întreg parcursul zilei, dar cu maxime atinse la debut, urmate de slăbirea acestora, fără însă a intra pe minus până la ora 17:15. La acel moment, numărul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 500, preţul menţinându-se verde după ce a rezistat tendinţei "roşii" vizibile la debutul tranzacţiilor pe Wall-Street.

Pe piaţa valutelor, transferurile cu derivatele pe cursul de schimb au însumat circa 60 de contracte, cotaţia depreciindu-se pentru scadenţa decembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb