SIBIU Creştere spectaculoasă a volumului, pe fondul deprecierilor puternice

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 martie 2011

În sesiunea de marţi, 15 martie investitorii de la Sibex au tranzacţionat un volum record pentru luna în curs, încheind, până la ora 17.30 un număr de 9.300 de contracte cu o valoare aferentă de 33 milioane lei. Cel mai lichid sector a fost cel financiar, urmat de cel al indicilor. Interesul investitorilor a venit pe fondul reacţiei acestora la scăderile importante ale cotaţiilor, înregistrate pe fondul influenţelor pieţelor externe, aflate în regres. Dow Jones a închis în scădere cu 51,24 punc-te în şedinţa de luni iar marţi, pieţele asiatice s-au depreciat în bloc, pe fondul evenimentelor din Japonia, unde indicele Nikkei 225 a pierdut aproape 11 procente, în contextul crizei nucleare cu care se confruntă acest-ă ţară, ca urmare a afectării centralelor atomice, în urma cutremurului şi valului tsunami de vineri 11, martie. De asemenea şi bursele europene au scăzut puternic.

Pe segmentul financiar, cotaţiile DESIF5 au înregistrat pierderi importante încă de la deschidere, semnalele în acest sens venind pe bursele externe. La ora 17.30, preţurile DESIF5 se situau în corpore pe minus, cu variaţii negative destul de importante, pe fondul unei lichidităţi foarte bune, de 7300 contracte prin care a fost transferat echivalentul a 7,3 milioane de acţiuni SIF5. Pentru scadenţa care va avea loc vineri, DESIF5 pierdeau la ora 17,30 3.62% iar pentru iunie scăderea era de 3.76%. Deprecieri de 3,89 şi 2,75% se observau şi pe scadenţele septembrie şi decembrie. Apropierea scadenţei a determinat închideri pe termenul martie şi deschideri pe iunie.

Pe segmentul indicilor, volumul se situa la aproape 1600 de contracte, cotaţiile înregistrând scăderi semnificative, în condiţiile în care indicii burselor europene s-au depreciat puternic iar indicele DJIA scădea cu peste 2% în debutul şedinţei de tranzacţionare de la NYSE, motivul principal al direcţiei descendente fiind reprezentat de dezastrul din Japonia. Banca centrală a Japoniei a pompat echivalentul a 98 miliarde dolari în sistemul financiar, după ce in ziua precedentă a introdus echivalentul a 184 miliarde dolari. La Sibex, indicele DJIA scădea puternic şi la ora 17:30 înregistrându-se un minus de 154 puncte pe scadenta martie 2011. Pe scadenţa iunie 2011 indicele american scădea la aceeaşi oră cu 156 puncte, în timp ce pe scadenţa septembrie 2011 cotaţia se deprecia cu 270 puncte. Şi pe scadenta decembrie 2011 se înregis-trau tranzacţii, preţul atingând un minus de 215 puncte faţă de preţul de închidere al şedinţei precedente de tranzacţionare.

După ce luni volumul derivatelor pe acţiunile Fondul Proprietatea a fost redus, investitorii stand în expectativă, şedinţa de marţi a readus interesul pe acest produs, concretizat în încheierea a 273 contracte pe cele două scadenţe disponibile. Pe măsura apropierii scadenţei martie, "jucătorii" au iniţiat mutarea poziţiilor pe următorul termen apropiat, anume iunie, în acest sens observându-se scăderea numărului de poziţii pe martie şi creşterea pentru cea de-a doua scadenţă trimestrială din an (iunie). În ceea ce priveşte cotaţiile, DEFPR s-au aflat pe minus, corelându-se cu piaţa suport şi cu tendinţa dominată pe pieţele lumii. Astfel, la ora 17,30 cotaţia DEFPR martie pierdea 2.64 % iar cea pe iunie 2011 3.23%.

Şi pe piaţa aurului participanţii au estimat scăderi importante. Conform Bloomberg, cotaţia metalului galben a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni pe piaţa din New York în contextul în care unii investitori vând metalul preţios pentru a obţine cash şi astfel pentru a putea profita de pe urma scăderii cotaţiilor altor mărfuri şi a acţiunilor. Preţurile mărfurilor au scăzut pe fondul temerilor că dezastrul din Japonia va determina scăderea cererii de materii prime. Aurul a scăzut 4 procente faţă de preţul record de 1445.7 dolari/uncie înregistrat pe 7 Martie. Pe piaţa Sibex metalul galben înregistra la ora 17:30 o scădere de 28.4 dolari pe scadenta aprilie 2011, în timp de pe scadenţa iunie 2011 cotaţia se deprecia cu 33.3 dolari/uncie faţă de preţul de la închiderea zilei precedente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb