SIBIU Derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, aproape 15% din volumul Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 ianuarie 2011

Penultima şedinţă a săptămânii a adus tranzacţionarea, în premieră pentru piaţa autohtonă de capital, a derivatelor pe Fondul Proprietatea. Primele tranzacţii au fost realizate la Sibex, imediat după deschiderea sesiunii (ora 9.45), fapt care a certificat că investitorii au aşteptat cu nerăbdare acest instrument. Apoi, de-a lungul zilei, interesul participanţilor pentru noul produs având simbolul DEFPR a crescut constant, dovedind încrederea participanţilor în liderul de piaţă din România de pe segmentul instrumentelor financiare derivate. Ca urmare, la ora 17.30 se observau 636 contracte pe derivatele Fondul Proprietatea, numărul poziţiilor deschise ajungând la peste 1200. Acest volum reprezintă aproape 15% din totalul transferurilor cu derivate pe acţiuni realizate pe piaţa sibiană. "Evoluţia contractului futures pe acţiunile Fondul Proprietatea a fost una foarte bună întrucât, dintre toate produse lansate de-a lungul timpului la Sibex, pentru niciunul nu am avut, în prima zi tranzacţionare, un volum atât de mare şi un număr atât de ridicat de poziţii deschise, cum s-a înregistrat azi (n.r. -ieri) pe DEFPR. Această evoluţie creează premisele ca, pe viitor, acest produs să atragă volume din ce în ce mai mari, fiind util atât din punct de vedere speculativ cât şi pentru protecţia portofoliilor, la un preţ de peste 7 ori mai mic în comparaţie cu piaţa la vedere", a declarat Darius Cipariu, Directorul General Adjunct al Sibex. Marja pentru contractul futures DEFPR este de 85 lei/contract. Marjele pot fi constituie atât în numerar cât şi în acţiuni (inclusiv acţiuni FP). Mărimea obiectului contractului este de 1000 de acţiuni iar pasul de tranzacţionare de 0,0001 lei. Raportat la evoluţia preţului, cotaţia DEFPR a deschis ziua pe plus dar a trecut rapid pe teritoriu negativ, evoluând pe scădere în restul zilei. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, cotaţia futures pentru titlul Fondul Proprietatea era estimată la 0,63 lei, observându-se o scădere de 1,56%. Per total, la ora 17.30 numărul contractelor futures de pe toate simbolurile era de 5300 cu o valoare de 14 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor financiare, DESIF5 au atras 3800 contracte, menţinându-se cel mai lichid produs. Evoluţia cotaţiilor a fost una descendentă, scăderile adâncindu-se pe parcursul zilei, în special pe scadenţa martie. La ora 17.30 cotaţia DESIF5 martie pierdea 2,31% în timp ce pe scadenţa iunie scăderea era de 2,56%. Pentru scadenţele septembrie şi decembrie, DESIF5 scădeau cu câte 2,59 şi 3,11%.

Pentru Dow Jones, evoluţia pe scadenţa martie a fost una nehotărâ­tă, cotaţia futures a indicelui testând succesiv atât teritoriul pozitiv cât şi negativ. La ora 17.30 cotaţia DEDJIA_RON martie 2011 creştea cu 27 puncte, participanţii fiind cu ochii pe piaţa din SUA unde deschiderea a fost una mixtă ca urmare a ştirilor negative din piaţa muncii care au contrabalansat rezultatele bune anunţate de Caterpillar, companie care este componentă a indicelui DJ. Raportul privind piaţa forţei de muncă din SUA a indicat faptul că cererile iniţiale pentru ajutor de şomaj au sărit de 51.000, numărul lor ajustat sezonier ajungând la 454000, cel mai mare din octombrie încoace. Totuşi, creşterea de peste patru ori a profitului Caterpillar în al patrulea trimestru al anului trecut a cântărit decisiv în conturarea unei evoluţii pozitive a DJ în SUA, care se resimţea şi la Sibex după ora 17.00.

Pe piaţa aurului, contractul SIBGOLD a înregistrat o uşoară corecţie pe fondul evenimentelor externe, preţul pentru finalul lunii martie 2011 fiind la ora 17.30 mai mic cu 2,3 dolari faţă de cel de la închiderea anterioară. Coborârea ratingului Japoniei de câtre Standard & Poor şi în consecinţă întărirea dolarului a dus la o pierdere a avansului câştigat de preţul aurului în cursul nopţii pe pieţele asiatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu va omorati copilul minune care v-a inseninat viata . Mai lasati-l sa prinda toamna...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb