SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 15 februarie 2005 Creşterea euro aduce profituri substanţiale

Radu Bâlbaie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

În şedinţa de marţi, 15 februarie, la Bursa Monetară Financiară şi de Mărfuri Sibiu au fost încheiate 2178 contracte futures şi options, cu şaisprezece din pieţele disponibile.

Lichiditatea a fost din nou în creştere. De altfel, în primele zece şedinţe din luna februarie, volumul cumulat al tranzacţiilor l-a depăşit deja pe cel aferent lunii anterioare.

Oportunităţi importante de cîştig s-au regăsit din plin pe piaţa derivatelor valutare. Lungul şir de deprecieri succesive ale monedei unice europene a fost întrerupt. Un euro a fost cotat pentru scadenţa martie la 36.500 lei, în creştere faţă de şedinţa anterioară cu 411 lei.

Variaţiile ample de pe această piaţă au permis obţinerea de randamente de pînă la 133% într-o singură şedinţă.

Şi piaţa derivatelor pe acţiuni a fost foarte animată, fiind trans-ferate peste 1,2 milioane titluri. Trendul a fost din nou crescător, campionul zilei fiind contractul DESIF 3 cu scadenţa martie, cu o creştere de 859 lei/acţiune (preţ cotare 18.299). O situaţie interesantă o au titlurile SIF 5 care, deşi au scăzut pentru scadenţa curentă, au fost cotate în creştere pentru sfîrşitul lunii iunie (preţ cotare 17645).

Un interes deosebit au generat şi opţiunile de tip call pe moneda euro. Pentru preţul de exercitare de 38.500 acestea au fost tranzacţionate contra unor prime de 500.000 lei/contract.

Numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options a atins un nou maxim, de 18.400.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb