SIBIU Investitorii au mizat pe scăderea Dow Jones şi a euro şi pe creşterea aurului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2011

Săptămâna a debutat cu scăderi importante înregistrate pe segmentul indici şi cel al derivatelor pe acţiuni. Pe scădere s-a aflat şi euro în raport cu dolarul. În schimb, faţă de leu, moneda unică s-a întărit. O evoluţie pozitivă s-a înregistrat şi pe aur, preţul unciei crescând, pe fondul corelării cu pieţele externe. Lichiditatea pieţei a fost una bună, efectul lărgirii culoarelor de preţ şi conturarea unor direcţii clare atrăgând investitorii care au speculat cu intensitate şi până la deschiderea bursei americane, moment care, de obicei, reprezintă un imbold important asupra pieţei. Astfel, la ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de 5300 cu o valoare de 42,7 milioane lei.

Cele mai multe tranzacţii au fost realizate pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones s-a remarcat prin 2200 de contracte, realizate până la ora 17.15. În SUA, cotaţia futures a indicelui a înregistrat o tendinţă negativă iar cotaţiile indicilor au deschis agresiv pe minus la NYSE, ducând preţurile futures de la Sibiu către minimele zilei. Deprecierile celui mai urmărit indice din lume înregistrate atât pe futures-ul cât şi pe spot-ul din SUA, şi reflectate din plin la Sibex, au venit în contextul în care grijile faţă de situaţia financiară a Europei au umbrit startul raportărilor semestriale. Pieţele globale de capital au căzut, euro a alunecat mai mult de 1%, faţă de dolar iar costul asigurării datoriilor Italiei a sărit la un nivel record, pe fondul temerilor că criza datoriilor din Europa s-ar putea răspândi. Pe piaţa Sibex, la ora 17.15, indicele DJIA scădea cu 80 puncte pe scadenţa septembrie în timp ce pe scadenţa decembrie cotaţia înregistra un minus de 75 puncte. Pentru martie 2012 cotaţia futures a indicelui pierdea 15 puncte.

În sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 1700 de contracte încheiate până la 17.15, ocupând locul doi în topul şedinţei. Deprecierile DESIF5 au fost ample, în ton cu evoluţia SIF5 pe piaţa suport, vânzătorii rotunjindu-şi sumele din conturi, în vreme ce cumpărătorii au fost nevoiţi să apeleze la strategii de limitare a pierderii, disponibile pe platforma de tranzacţionare de la Sibex. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 septembrie pierdea 2,13%. Pentru decembrie DESIF5 se ieftineau cu 0,90% iar pentru martie 2012 cu 3,47%.

Pe segmentul valutar, participanţii au tranzacţionat atât preţul futures al cursului EURO/RON, cât şi paritatea EUR/USD denominată în lei. Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinţa de apreciere a monedei americane, în condiţiile în care euro a fost afectat din nou se subiectul crizei datoriilor din UE, care revine periodic, cu efecte negative, în atenţia investitorilor. Pe piaţa sibiană, euro se tranzacţiona la 1,40020 dolari, preţ în scădere cu 1,48%. Numărul contractelor EUR/USD era de 451. În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale faţă de cea europeană, miza a fost pusă pe un euro în creştere.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. La ora 17.15 numărul contractelor pe acest produs era de 607, toate pe scadenţa de luna viitoare, observându-se o creştere de 15 dolari. Aurul a urcat pentru a cincea zi pe piaţa de la New York, în condiţiile în care creşterea economică slabă şi temerile cauzate de criza datoriilor europene au alimentat cererea de metal galben, ca plasament alternativ de protecţie.

Au fost încheiate şi 71 contracte SIBGOLD_RON, (produs echivalent cu 10 uncii de aur), preţul metalului preţios crescând cu 11,4 dolari pe aceeaşi scadenţă august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb