SIBIU Investitorii au mizat pe scăderi ale cotaţiilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 februarie 2011

În penultima sesiune a săptămâ­nii, lichiditatea s-a redus pe fondul apariţiei corecţiilor pe segmentul financiar, dar şi pe cel al indicilor sau pe acţiunile Fondul Proprietatea. Până la ora 17.30 numărul contractelor încheiate era de 2900, valoarea tranzacţiilor cifrându-se la 21,23 milioane lei.

Cel mai lichid produs era derivatul pe indicele Dow Jones cu circa 1600 de contracte. Cotaţia pe scadenţa scurtă a fluctuat pe parcursul zilei în ambele sensuri, pentru ca apoi, după deschiderea negativă de la Bursa din New York, să intre mai puternic pe minus, în pofida ştirilor pozitive din piaţa muncii. În SUA a fost publicat nivelul cererilor de ajutor de şomaj. Astfel, nivelul anualizat al numărului de persoane care au completat săptămâna precedentă, pentru prima dată, cereri de acest tip a fost de 415000, situân­du-se sub prognoza de 420000 şi mult sub ultimul nivel publicat. Pe piaţa Sibex, investitorii tranzacţionau indicele DJIA, la ora 17.30, pe trei scadenţe. Pe scadenţa martie 2011 cotaţia scădea cu 30 puncte în raport cu cea de la închiderea şedinţei precedente. Pe scadenţa iunie 2011 se observa o depreciere de 39 puncte, în timp ce pe scadenţa septembrie investitorii tranzacţionau la un preţ cu 19 puncte mai ridicat decât cel anterior, dar pe un volum scăzut.

Tot pe minus au evoluat şi bursele europene, pe bătrânul continent fiind publicat astăzi raportul Euros­tat privind situaţia vânzărilor din sectorul retail în ultima lună. Aces­tea au scăzut cu 0,6% în raport cu ultimul nivel publicat, nivelul estimat fiind o creştere de 0,6%.

În aceste condiţii, derivatele pe acţiunile SIF5 au evoluat pe minus, conform semnalelor trase încă de la finalul şedinţei de miercuri. Scăderile din penultima şedinţă a săptămâ­nii au venit şi pe fondul corelării cu piaţa suport unde indicele Bet-Fi a evoluat pe minus. Corecţiile s-au adâncit după ora 16.30 sub influenţa evoluţiei de la bursa americană. Volumul de transfer a fost unul mai mic comparativ cu ziua anterioară situându-se, la ora 17.30, la circa 1000 de contracte, cele mai multe încheiate pe scadenţa de luna viitoare pentru care cotaţia se deprecia cu 2,13%. Pentru iunie 2011, scăderea era de 1,37 % în timp ce pentru septembrie preţul cobora cu 1,33%. Doar pentru decembrie DESIF5 a crescut pe un volum redus.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat din nou ambele scadenţe disponibile. Pe termen scurt (scadenţa martie) preţul futures a avut o evoluţie descendentă, participanţii de la Sibex estimând o corecţie de 1,56 %. Pentru iunie cotaţia staţiona la nivelul de 0,65 lei/acţiune. După creşterea de miercuri, de această dată numărul poziţiilor deschise s-a menţinut la un nivel constant iar lichiditatea a fost mai redusă, în condiţiile scăderii volumului rulat şi pe piaţa suport.

Pe piaţa derivatelor valutare inves­titorii de la Sibiu au anticipat, pentru finalul lunii martie, o uşoară apreciere a leului faţă de moneda unică europeană, în contextul unei anticipate menţineri a ratei dobânzii cheie şi a nivelului rezervelor minime obligatorii de către BNR. Astfel, pentru ultima tranzacţie efectuată până la ora 17.30, preţul euro în lei era în scădere cu 0,37 de bani.

Pe piaţa spot, participanţii au tranzacţionat 7.000 de acţiuni Sibex, la un preţ de 1,42 lei/acţiune, în staţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb