SIBIU Investitorii, interesaţi de participarea la majorarea capitalului social al Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 septembrie 2010

În şedinţa de vineri de la bursa sibiană, investitorii au manifestat un interes în creştere pentru drepturile de preferinţă SBX care se tranzacţionează pe segmentul spot, achiziţionarea acestora dând dreptul cumpărătorilor de a participa la majorarea capitalului social al Bursei din Sibiu, hotărâtă în data de 22 iulie, şi care se află în derulare. Drepturile de preferinţă au fost tranzacţionate la un preţ de 0,23 lei, în creştere cu un ban. Per total au fost tranzacţionate 57.438 drepturi, semn al unui interes bun pentru participarea la majorarea capitalului social al societăţii.

Pe segmentul futures s-a putut observa o lichiditate în creştere, pe fondul volatilităţii mai ridicate. Până la ora 17:15, numărul contractelor era de peste 6000 cu o valoare de 32,5 milioane lei, la acest total urmând să se adauge şi contractele realizate până la ora 19:00.

În zona acţiunilor, derivatele pe acţiunile SIF5 au rămas favoritele investitorilor, ele atrăgând, până la ora 17:15, 3128 contracte. Scenariul evoluţiei preţului pe scadenţa septembrie a fost prielnic speculaţiilor, cotaţia deschizând pe plus şi coborând apoi până la intrarea pe minus, în jurul orei 11:30. Apoi, evoluţia s-a menţinut una descendentă până la ora 15:00. Ulterior, după apariţia datelor economice din SUA, preţul a început să recupereze, intrând pe plus în jurul orei 15:30, şi menţinându-se pe direcţie ascendentă, cotaţia de la 17:15 fiind de 1,37 lei/acţiune. Ştirea interpretată drept pozitivă de participanţi a fost desfiinţarea a doar 54 .000 de locuri de muncă în august în SUA, total mult mai mic decât aşteptările economiştilor, situaţie care a determinat o temperare a temerilor cu privire la scăderea economiei.

Pe sectorul indicilor, volumul Dow Jones a fost unul impresionant, situându-se la ora menţionată la peste 2300 de contracte. Cotaţia a început ziua pe teritoriu pozitiv şi s-a menţinut permanent pe "verde". La ora 15:00, preţul a bifat un salt spectaculos, sub influenţa aceloraşi ştiri din SUA. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, cotaţia DEDJIA_RON septembrie câştiga peste 100 puncte, în timp ce pentru primăvara lui 2011 aprecierea era de 350 puncte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb