SIBIU Numărul poziţiilor deschise a ajuns la 94.000

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 aprilie 2006

Principala coordonată a celei de-a treia săptămîni de tranzacţionare din aprilie a fost prudenţa, investitorii preferînd o atitudine de expectativă. Conform brokerilor din piaţă, volatilitatea scăzută dublată de aşteptarea unor informaţii certe despre emitenţi s-a simţit în piaţa instrumentelor financiare derivate de la Sibiu, volumele fiind mai reduse faţă de cotele cu care ne obişnuiserăm. Prudenţa investitorilor confirmă că aceştia se află în aşteptarea unui trend clar al pieţei. Totuşi, lichiditatea s-a ridicat per total la peste 19.600 contracte. Chiar dacă majoritatea investitorilor preferă aşteptarea ca principală tactică, piaţa futures îşi menţine o cotă însemnată de interes, faptul fiind indicat de ascensiunea zilnică a numărului de poziţii deschise, ajuns la peste 94.000. Astfel, în opinia brokerilor, după Paşte, volumele de tranzacţionare vor creşte.

În ceea ce priveşte evoluţia pe zile, prima sesiune din săptămîna 17-21 aprilie s-a concretizat în realizarea a peste 6.340 contracte. Prin cele 4.346 contracte, DESNP au depăşit 68% din rulajul total al şedinţei propulsînd "Petrom" pe primul loc în ierarhia zilei. Volumul transferurilor DESNP din 17.04 echivalent în RON s-a ridicat la peste 2,3 milioane, total superior celui atins pe piaţa spot în aceeaşi zi, pe aces-te acţiuni. Marţi, cea mai intensă activitate a fost înregis-trată în sectorul societăţilor de investiţii financiare care, prin totalurile marcate au obţinut un procent de circa 56% din totalul de 3.650 contracte. Miercuri, ca lichiditate, cota cea mai însemnată a revenit contractelor încheiate pe DESNP, ele dobîndind circa 25% din cele 2.400 de contracte realizate, fiind transferat echivalentul a 627.000 acţiuni. Ziua de joi a păstrat din perspectiva lichidităţii aceeaşi direcţie, manifestată pe parcursul întregii săptămîni, volumele menţinîndu-se reduse, cu DESIF 5 drept cele mai lichide contracte. Ultima zi din săptămînă s-a remarcat prin creşterea volumului de tranzacţionare, totalul bifat atingînd aproape 5.100 contracte futures şi options, ca lider remarcîndu-se din nou DESIF 5 cu peste 1.120 contracte. Tot în şedinţa din 21.04 s-a remarcat evoluţia descendentă a monedei europene în raportarea sa la cea autohtonă, un euro valorînd în urma scăderilor de 0,0119 şi 0,0102 unităţi, 3,47 lei pentru scadenţa apropiată şi 3,48 lei pentru septembrie.

Pe întregul interval, DESNP au revendicat cu lejeritate cea mai însemnată cotă de interes, totalul contractelor depăşind 6800. Ultimele tranzacţii cu DESNP au fost realizate la preţul de 0,53 lei/acţiune pentru iunie şi 0,55 lei/acţiune pentru septembrie, încheind cele cinci sesiuni de tranzacţionare într-o uşoară ascensiune pentru scadenţele existente. În topul săptămînal, acţiunile "Petrom" au fost urmate de SIF 2 Moldova. DESIF 2 au fost preferate pentru 2.819 contracte futures, iar preţurile de închidere au fost de 2,2456 respectiv 2,31 lei/acţiune pentru cele două scadenţe. La mică distanţă, locul trei a revenit SIF 5 Oltenia cu un volum de transfer echivalent cu 2,8 milioane acţiuni. La închiderea de vineri, preţul unei acţiuni DESIF 5 cu scadenţă în iunie era de 2,65 lei iar cel pentru scadenţa septembrie de 2,705 lei. DESIF 5 marchează astfel o apreciere săptămînală de 0,022 lei pentru scadenţa în derulare şi de 0,02 lei pentru cea din toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb