SIBIU Preţurile futures indică, din nou, scumpirea euro

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, săptămâna a debutat cu evoluţii mixte ale cotaţiilor, observându-se deprecieri pe segmentul financiar (al SIF-urilor), respectiv creşteri pentru preţurile futures ale Dow Jones şi ale euro. Pe un fond de prudenţă sporită, lichiditatea a scăzut, de la deschidere şi până la ora 17:15 strategiile totalizând de puţin peste 4300 contracte, cu o valoare de 11,14 milioane de lei.

Pentru segmentul SIF şi Dow Jones, diferenţele dintre minimele şi maximele zilei nu au fost foarte accentuate, fapt reflectat şi de lichiditatea mai redusă, comparativ cu alte şedinţe. În schimb, s-a putut observa o oarecare adâncire a culoarului de evoluţie a cotaţiilor derivatelor euro/leu, după ce, la finalul săptămânii precedente, cotaţia monedei europene se afla în echilibru faţă de cea naţională. În ton cu direcţia oficialului BNR, euro şi-a reluat tendinţa de creştere faţă de leu, apreciindu-se pentru toate scadenţele. De-a lungul zilei s-au observat 1418 contracte EURO/RON, prin acestea rulându-se, în echivalent, 1,41 milioane euro (un contract este egal cu 1000 de unităţi). Strategiile au vizat îndeosebi termenul scurt şi mediu, anume scadenţele septembrie şi decembrie. Pentru toamna acestui an moneda unică a câştigat 3,9 bani şi a ajuns la un curs estimat de 4,355 lei iar pentru finalul anului 3,16 bani, estimarea indicând o valoare de 4,4114 lei. "Modalitatea ieftină de a tranzacţiona euro la Sibiu a atras din nou atenţia participanţilor, sensibili la orice mişcare a cursului de schimb, mai ales în această perioadă", a declarat un broker sibian. Cea mai agresivă scumpire a euro s-a înregistrat însă pentru iunie 2011, cotaţia apreciindu-se cu 7,49 bani până la 4,4599 lei.

Pe piaţa derivatelor SIF5 Oltenia s-a concentrat circa 61% din volumul total al zilei, simbolul în discuţie menţinându-se din nou cel mai lichid. Speculatorii au transferat prin contractele realizate 2,65 milioane de acţiuni SIF5. La închidere DESIF5 septembrie valorau 1,216 lei/acţiune, în scădere 2,27%, după ce, de-a lungul zilei au variat între 1,2035 şi 1,2334 ei/titlu.

Pentru derivatele pe Dow Jones, şedinţa a fost una în care cotaţiile pentru ultimele două scadenţe din acest an au testat atât teritoriul negativ cât şi pe cel pozitiv, direcţia "verde" impunându-se, după cum indicau cotaţiile de la ora 17:15. Volumul, până la ora menţionată, se ridica la 165 contracte DEDJIA_RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb