SIBIU Preţurile futures indică scumpirea monedei unice

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iunie 2010

La Bursa din Sibiu, finalul săptămânii 31.05 - 04.06 s-a remarcat prin volatilitatea amplă, cotaţiile pendulând pe axa plus-minus. La închidere preţurile futures se aflau în mod majoritar pe scădere, piaţa redevenind "roşie" pe segmentul derivatelor financiare respectiv pe cel al derivatelor pe indicele Dow Jones. În schimb, moneda unică a avut o direcţie inversă faţă de piaţa acţiunilor, apreciindu-se semnificativ faţă de leu. În acest context, s-a putut observa o lichiditate foarte bună, totalul contractelor încheiate până la ora 17:15 fiind de 12.113, cu o valoare de circa 27 milioane de lei, cel mai bun nivel din intervalul analizat.

În prima jumătate a şedinţei, cotaţiile derivatelor "vedetă" ale Sibex, anume Dow Jones în lei, şi DESIF5 au evoluat pe plus, conţinând tendinţa din ziua precedentă. După prânz însă, mai exact între orele 13:00 -14:00, cumpărătorii au fost surprinşi de revenirea agresivă pe scădere, care a mutat rapid profilurile în tabăra vânzătorilor. Conform brokerilor "au existat şi de această dată speculatori inspiraţi care au obţinut câştiguri pe ambele direcţii". DESIF5 s-au menţinut cele mai tranzacţionate şi la final de săptămână cu peste 10.000 de contracte, ele fiind secondate de DEDJIA_RON cu aproape 1.200 contracte încheiate până la 17:15. Pentru iunie, DESIF5 au evoluat pe un culoar de 12,74 bani între maximul şi minimul zilei, vânzătorii putând obţine randamente de până la 80%. De asemenea şi pe Dow Jones iunie, diferenţa de 245 de puncte între extremele zilei a putut duce randamentul shorterilor până la 49 %.

În ceea ce priveşte moneda unică europeană, cotaţiile futures au evoluat în ton cu direcţia oficialului BNR, care a spart pragul de 4,2 lei. Revenirea volatilităţii a însemnat şi creşterea lichidităţii, totalul contractelor EURO/RON ajungând vineri la 721. Pentru iunie, euro a fost cotat la 4,2350 lei, în urcare cu 1,03% iar pentru decembrie la 4,3301, în creştere cu 1,22%. "Tendinţa leului a fost de a pierde teren în faţa valutelor tari, îndeosebi în faţa dolarului. Scăderea monedei naţionale s-a resimţit însă şi faţă de euro, nefiind un fenomen izolat, întrucât s-a observat şi la alte monede din regiune. Ea este un efect al reorientării investitorilor din pieţele emergente", a explicat un broker. "Este un moment oportun pentru strategii de management ai riscului valutar, în condiţiile unei nesiguranţe privind evoluţia cursului de schimb", a adăugat acesta.

Raportat la toată săptămâna, participanţii de pe piaţa sibiană au încheiat circa 42.000 de contracte la termen. Pe locul întâi în topul săptămânii s-au clasat DESIF5 cu 31.465 contracte, urmate de DEDJIA_RON cu peste 7.200 şi EURO/RON cu 1.622.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb