SIBIU Randament de până la 25% pentru cumpărătorii derivatului SIF5 cu scadenţa în martie

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2011

Cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a adus o creştere importantă a lichidităţii, volumul transferurilor cu instrumente financiare derivate atingând cel mai bun nivel de la debutul anului în curs. La ora 17.30 numărul contractelor realizate era de peste 4800, valoarea tranzacţiilor fiind de 12 milioane de lei.

Cea mai importantă cotă de lichiditate a pieţei a fost asigurată de speculaţiile cu derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia. Deşi la debutul zilei piaţa s-a dezmorţit ceva mai greu, odată ce semnalele creşterilor s-au impus, cumpărătorii au început să fie foarte activi, astfel că transferurile s-au intensificat. La ora 16,30 numărul contractelor DESIF5 încheiate era de 4252 pe toate scadenţele disponibile. Numărul poziţiilor des­chise pe scadenţa martie, cea mai lichidă conform volumului atras, s-a menţinut la un nivel relativ constant, semn că speculaţiile intra-day au fost strategia cea mai folosită, cumpărătorii preferând profiturile rapide şi sigure. La ora 17.30 cotaţia DESIF5 martie 2011 creştea cu 3,53% în timp ce pe iunie 2011 cotaţia creştea cu 3,15 %. Conform diferenţei de 48 puncte dintre preţul minim (1,3270 lei) şi cel maxim (1,3750 lei) al DESIF5 martie, randamentul maxim al unui cumpărător a putut ajunge la 25% într-o singură zi, garanţia pentru un contract futures DESIF5 fiind de 192 lei.

Şi pe segmentul derivatelor pe indici, participanţii au beneficiat de creşteri ale cotaţiilor Dow Jones în condiţiile în care pieţele europene precum şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA au înregistrat plusuri puternice, optimismul investitorilor fiind alimentat de speranţa unui sezon de raportări financiare pozitive, precum şi de anunţul intenţiei Japoniei de a cumpăra obligaţiuni din zona euro. Pe piaţa de la Sibiu, indicele DJIA avea la ora 17:30 o evoluţie pozitivă, investitorii tranzacţionându-l pe trei scadenţe. Pe martie 2011 indicele creştea cu 60 puncte, în timp ce pe iunie 2011 se înregistra o creştere de 40 puncte. Pe scadenţa îndepărtată septembrie 2011 cotaţia indicelui se aprecia puternic cu 73 puncte, însă pe un volum redus.

Pe segmentul derivatelor valutare, "jucătorii" au mizat pe leu, într-o şedinţă cu un volum de aproape 150 contracte EUR/RON încheiate până la ora 17.30. Deprecierea preţurilor futures ale monedei unice pe piaţa sibiană a venit în contextul în care eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul acordat de către Fondul Monetar Internaţional a constituit un semnal de încredere pentru investitorii străini, ce a avut drept efect o întărire însemnată a monedei naţionale faţă de euro pe piaţa interbancară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb